...
Jørleif Uthaugs sønn, Geir Uthaug, er i gang med å dokumentere farens kunstnerliv. Både på film, og i kunstnerbiografien «På vei mot form», som kommer ut senere i år. Et helt kapittel i boken er viet til Bølgen i Porsgrunn. Foto: Kyrre Jansen

– Bølgen har funnet hjem

26 år har gått siden avdukingen av Jørleif Uthaugs figur «Amfitrite, Bølgen og Sjøfuglene» på plassen utenfor Nordentorget. Fredag var sønnen Geir i Porsgrunn for å dokumentere kunstverket på film.

Publisert 06.05.2011 kl 19:45 Oppdatert 06.05.2011 kl 19:45

Tips en venn på e-post:


...
I 1981 satte Jørleif Uthaug sin karakteristiske signatur på Bølgen. Først fire år senere sto hele skulpturen klar til avduking. Foto: Kyrre Jansen

Den 4,5 meter høye skulpturen, som på folkemunne går under navnet «Bølgen», ble etter hvert flyttet nærmere Storgata, noe som vakte store protester blant kunstnerens familie og lokale kunstkjennere.

– Man kan vel trygt si at Bølgen har skapt bølger her i Porsgrunn, sier Uthaug.

Hører hjemme ved elva

Kritikken mot plasseringen blusset ytterligere opp da uteserveringsstedene Dicken’s og Jimmys etablerte seg der. Og mange hevede røster mente Bølgen fikk en uverdig plass inneklemt mellom biltrafikken og byens heteste skjenkesteder.

– I begynnelsen synes både mor og jeg at den nye plasseringen var flott, men etter hvert forsto vi at det ble veldig feil for den å stå der, sier Uthaug.

Våren 1999 ble nok en gang monumentet flyttet. Da hadde utsmykningskomiteen i kommunen bestemt seg for at den skulle få sitt nye hjem ved strandpromenaden bak daværende Aetat, hvor den fortsatt står i dag.

– Når jeg ser på Bølgen i dag, føler jeg at den står i sitte rette element her ved Porsgrunnselva, selv om jeg skulle ønske den kunne stått i et basseng slik at den hadde vann rundt seg, sier

Uthaug.

Filmer til dokumentar

Hans besøk i Porsgrunn fredag skyldes at Jørleif Uthaug ville fylt 100 år i august i år. Derfor lager sønnen Geir Uthaug og Jan Christian Mollestad nå en dokumentarfilm om de mange kunstverkene Jørleif har laget.

– Han utførte over 40 slike monumentale oppdrag, som i dag kan ses helt fra Mandal til Tromsø. Dette vil vi dokumentere på en film, som skal vises på tre store utstillinger senere i år, sier han.

Selv om Jørleif Uthaug skapte mye flott kunst, røper sønnen at Bølgen i Porsgrunn hadde en spesiell plass i hjertet hans.

– Far var utrolig stolt av Bølgen. Å skape den var en veldig krevende teknisk jobb, som tok ham mange år. Også fordi han ble rammet av en ulykke. I tillegg markerer Bølgen et veiskille i hans kunstnerkarriere. Det var hans første skulptur hvor han kombinerte figurativ og non-figurativ kunst, sier han.

På forsiden nå


...

Seierfest på Seiersten

Drøbak/Frogn-Pors 1-4 (0-1). Åge Fluge og resten av de fire Pors-supporterne sang seierssangen allerede i pausa da Pors tok seg lekende lett videre til 2. runde torsdag kveld.

...

– Her skjønner de ikke poenget

I Bergsbygda har kommunen brukt drøyt 100.000 kroner på ny moderne stasjon for avfall fra hyttene. Systemet skal være enkelt, unntatt for noen.

...

Full speed i Lundedalen

Det luktet olje og bensin lenge før PD kom fram til Lundedalen Fritidssenter torsdag kveld. Trial-sesongen er nemlig i full gang, og da skal som kjent vanskelige hindere i trial-løypa forseres mykt og pent.

...

Første proffe kunstner på Bøch

Når Tor Petter Tobru fra Larvik åpner dørene til sin separatutstilling på Galleri Bøch på Øvre Torg lørdag 3. mai, er det første gang galleriet har med en proff kunstner å gjøre.