Jørleif Uthaugs sønn, Geir Uthaug, er i gang med å dokumentere farens kunstnerliv. Både på film, og i kunstnerbiografien «På vei mot form», som kommer ut senere i år. Et helt kapittel i boken er viet til Bølgen i Porsgrunn. Foto: Kyrre Jansen

– Bølgen har funnet hjem

26 år har gått siden avdukingen av Jørleif Uthaugs figur «Amfitrite, Bølgen og Sjøfuglene» på plassen utenfor Nordentorget. Fredag var sønnen Geir i Porsgrunn for å dokumentere kunstverket på film.
Publisert 06.05.2011 kl 19:45 Oppdatert 06.05.2011 kl 19:45

Tips en venn på e-post:


I 1981 satte Jørleif Uthaug sin karakteristiske signatur på Bølgen. Først fire år senere sto hele skulpturen klar til avduking. Foto: Kyrre Jansen

Den 4,5 meter høye skulpturen, som på folkemunne går under navnet «Bølgen», ble etter hvert flyttet nærmere Storgata, noe som vakte store protester blant kunstnerens familie og lokale kunstkjennere.

– Man kan vel trygt si at Bølgen har skapt bølger her i Porsgrunn, sier Uthaug.

Hører hjemme ved elva

Kritikken mot plasseringen blusset ytterligere opp da uteserveringsstedene Dicken’s og Jimmys etablerte seg der. Og mange hevede røster mente Bølgen fikk en uverdig plass inneklemt mellom biltrafikken og byens heteste skjenkesteder.

– I begynnelsen synes både mor og jeg at den nye plasseringen var flott, men etter hvert forsto vi at det ble veldig feil for den å stå der, sier Uthaug.

Våren 1999 ble nok en gang monumentet flyttet. Da hadde utsmykningskomiteen i kommunen bestemt seg for at den skulle få sitt nye hjem ved strandpromenaden bak daværende Aetat, hvor den fortsatt står i dag.

– Når jeg ser på Bølgen i dag, føler jeg at den står i sitte rette element her ved Porsgrunnselva, selv om jeg skulle ønske den kunne stått i et basseng slik at den hadde vann rundt seg, sier

Uthaug.

Filmer til dokumentar

Hans besøk i Porsgrunn fredag skyldes at Jørleif Uthaug ville fylt 100 år i august i år. Derfor lager sønnen Geir Uthaug og Jan Christian Mollestad nå en dokumentarfilm om de mange kunstverkene Jørleif har laget.

– Han utførte over 40 slike monumentale oppdrag, som i dag kan ses helt fra Mandal til Tromsø. Dette vil vi dokumentere på en film, som skal vises på tre store utstillinger senere i år, sier han.

Selv om Jørleif Uthaug skapte mye flott kunst, røper sønnen at Bølgen i Porsgrunn hadde en spesiell plass i hjertet hans.

– Far var utrolig stolt av Bølgen. Å skape den var en veldig krevende teknisk jobb, som tok ham mange år. Også fordi han ble rammet av en ulykke. I tillegg markerer Bølgen et veiskille i hans kunstnerkarriere. Det var hans første skulptur hvor han kombinerte figurativ og non-figurativ kunst, sier han.

På forsiden nå


...

– Et fargerikt samarbeid

8. januar 2015 ville Elvis Presley fylt 80 år. Det markerer tre av Norges fremste på rock, country og blues ved å turnere landet rundt.

...

Lørdagsportrettet:

Håkon blåser liv i drømmen

Når årets SMOG går av stabelen i romjula, er det Håkon Guttormsen som åpner ballet. Den fremadstormende trompetisten fra Langesund har med seg medstudenter fra København i bandet han har kalt Håkon Guttormsen Kvartett. Den målbevisste unggutten er på vei til å blåse liv i drømmen om å leve av musikken.

...

Inviterer til en trivelig julaften

Julaften inviteres alle, som av en eller annen grunn er aleine, til å spise julemiddag og tilbringe en hyggelig ettermiddag sammen med andre på Vestsiden menighetshus.

...

Egen sykdom ble en vekker

Da Bjørnar Natedal i Tipp Transport fikk konstatert nyresvikt i sommer, fikk han god hjelp av nyreforeningen. Nå ønsker bedriften å gi noe tilbake, og har donert 15.000 kroner.