...
Idylliske Sildevika. Foto: Arkivfoto

Vil verne fiskebruket i Sildevika

Miljøverndepartementet har lagt fram forslag til høring om å verne fiskebruket i Sildevika.

Publisert 07.03.2013 kl 16:51 Oppdatert 07.03.2013 kl 16:51

Tips en venn på e-post:Sildevika inngår i en landsverneplan for bygg og anlegg på statlige eiendommer som forvaltes av departementet.

Planen er nå ute til høring, og fristen for innspill er satt til 12. april.

I tillegg til Sildevika er det også foreslått å verne et fiskerhjem på Stangnes i Kragerø, samt vakt- og utkikkshus for los- og tollstasjonen i Portør i Kragerø.

Berikelse

– Det at tre bygg nå finnes i forslaget til landsverneplan er en berikelse for Telemark og vil bidra til å øke interessen og opplevelsen av kystkultur i fylket vårt, mener Synnøve Mæland, rådgiver hos Fylkesmannen.

Hun sier et vern av Sildevika ikke vil få store konsekvenser for bruken som er på eiendommen i dag.

Kystledhytte

– I dag leies eiendommen ut til Telemark Turistforening, og brukes som turist- og kystledhytte. Den bruken vil fortsette, sier Mæland.

Hun sier det bare ved bygningsmessige endringer vernet vil merkes.

– Da må det søkes særskilt om tillatelse, sier Mæland.

Begrunnelsen

I sin begrunnelse for ønske av vern av Sildevika og og Stangnes i Kragerø, skriver Miljøverndepartementet følgende:

«Flere av bygningene ligger på eiendommer i pressområder hvor sikring av allmennhetens interesser og tilgang til friluftsliv i strandsona var noe av årsaken til at de ble kjøpt. Siden de i stor grad er slik de opprinnelig var, har disse eiendommene ofte både kulturhistorisk interesse og stor verdi som kulturminner. Sildevika og Stangnes er gode eksempler på dette. Det finnes antagelig ingen andre intakte fiskebruk bevart i ytre Oslofjord».

På forsiden nå


...

Hvem skal få årets priser?

Porsgrunns nye storstue er utelukket fra konkurransen om kommunens byggeskikkspris. Årsak: Kommunen kan ikke gi pris til seg selv. Nå haster det med forslag til både byggepris og kulturpris.

...

Styrte Pors til sikker seier

Pors II-Urædd 2-0 (1-0). Atle Thommesen tettet igjen forsvaret til Pors-rekruttene mesterlig. I tillegg bidro kapteinen med ett målgivende innkast.

...

Oda Sofie satser på is og politikk

Oda Sofie Johnsen (20) fra Brevik vil satse videre på studier, isbar-drift og politikk i årene som kommer. Hun vil gjerne inn i Porsgrunn bystyre fra neste høst, samtidig som hun fortsetter studiene i Oslo.

...

24-åring med «pistol» pågrepet i bank

Ved 15-tida fikk politiet melding om at en mann hadde mistet en pistol i gulvet i Bamble Sparebank på Brotorvet da han skulle ta ut penger i minibanken. Politiet rykket raskt ut og pågrep mannen.