Idylliske Sildevika. Foto: Arkivfoto

Vil verne fiskebruket i Sildevika

Miljøverndepartementet har lagt fram forslag til høring om å verne fiskebruket i Sildevika.
Publisert 07.03.2013 kl 16:51 Oppdatert 07.03.2013 kl 16:51

Tips en venn på e-post:Sildevika inngår i en landsverneplan for bygg og anlegg på statlige eiendommer som forvaltes av departementet.

Planen er nå ute til høring, og fristen for innspill er satt til 12. april.

I tillegg til Sildevika er det også foreslått å verne et fiskerhjem på Stangnes i Kragerø, samt vakt- og utkikkshus for los- og tollstasjonen i Portør i Kragerø.

Berikelse

– Det at tre bygg nå finnes i forslaget til landsverneplan er en berikelse for Telemark og vil bidra til å øke interessen og opplevelsen av kystkultur i fylket vårt, mener Synnøve Mæland, rådgiver hos Fylkesmannen.

Hun sier et vern av Sildevika ikke vil få store konsekvenser for bruken som er på eiendommen i dag.

Kystledhytte

– I dag leies eiendommen ut til Telemark Turistforening, og brukes som turist- og kystledhytte. Den bruken vil fortsette, sier Mæland.

Hun sier det bare ved bygningsmessige endringer vernet vil merkes.

– Da må det søkes særskilt om tillatelse, sier Mæland.

Begrunnelsen

I sin begrunnelse for ønske av vern av Sildevika og og Stangnes i Kragerø, skriver Miljøverndepartementet følgende:

«Flere av bygningene ligger på eiendommer i pressområder hvor sikring av allmennhetens interesser og tilgang til friluftsliv i strandsona var noe av årsaken til at de ble kjøpt. Siden de i stor grad er slik de opprinnelig var, har disse eiendommene ofte både kulturhistorisk interesse og stor verdi som kulturminner. Sildevika og Stangnes er gode eksempler på dette. Det finnes antagelig ingen andre intakte fiskebruk bevart i ytre Oslofjord».

På forsiden nå


...

– Et fargerikt samarbeid

8. januar 2015 ville Elvis Presley fylt 80 år. Det markerer tre av Norges fremste på rock, country og blues ved å turnere landet rundt.

...

Kranglefanten

Da Reka fikk Fluer i suppa

Tenk deg et bilde av Thorleif Fluer Vikre sitte langt ute på en grein, med utsikt over hele Telemark. Litt lengre inn på greina sitter Gry-Anette Rekanes Amundsen med ryggen til Vikre og sager for harde livet.

...

Unge talenter

Slik er stillingen i kåringen av unge talenter. Fredag klokken 14.00

...

Oppvokst i teatersalen

Teater, historiebøker og AUF opptar i dag porsgrunnspatriot Alexander Rønningen (18). Selv om han har vokst opp i teatersalen, setter han nå dramatikken på vent og flytter til Oslo for å bli historiker. – Drømmen er å jobbe som guide i Auschwitz, sier lederen i Porsgrunn AUF.