Erik Wickmann mener at piggdekka for sykkel holder mål. Foto: Filip Wennerød

Flere vil sykle på glatta

Sykkelen er ikke lenger bare forbeholdt sommeren. Det mange ikke vet, er at piggdekk virker bedre på sykkel enn på bil.
Publisert 31.10.2013 kl 18:24 Oppdatert 31.10.2013 kl 19:24

Tips en venn på e-post:Daglig leder ved Porsgrunn Sykkel, Erik Wickmann, forklarer at salget av piggdekk til sykkel øker for hvert år som går.

– Piggdekk til sykkel har vært tilgjengelig lenge, men folk har vært litt trege med å dra ut sykkelen på vinterstid, forteller han.

Denne trenden er nå i ferd med å snu. Wickmann tror det kommer av at folk som har testet sykkelen på vinterføret, nå sprer erfaringene sine.

Trygt

– Det mange kanskje ikke vet, er at piggdekk faktisk har en bedre funksjon på sykkel enn det piggdekk har på bil, forteller Wickmann.

Det viser seg også at flere og flere yngre mennesker tar sykkelen fatt om vinteren.

– Man kan få tak i piggdekk for sykler beregnet for barn helt ned på 3. til 4. klassetrinnet, forteller Wickmann, som ikke tror foreldre er redde for å la barna sine sykle om vinteren.

Han forklarer at det likevel eksisterer lovbefestede kriterier for å kunne få tråkke på glatta.

– Du må ha hvitt lys foran, rødt bak, også ringeklokke til å varsle med, sier sykkelspesialisten, og legger til at man selvsagt også burde bruke hjelm og refleks.

– Kjør på med «knæsje» farger, slik at du blir sett, er rådet.

Wickmann anbefaler også folk til å konsentrere seg om å bruke bakbremsen, framfor forbremsen, ettersom det er forhjulet som oftest mister grepet.

– Gå for kvalitet

Jo breiere, jo bedre, lyder tommelfingerregelen. Dersom man ønsker å sykle i vinter, anbefaler Wickmann at man velger kvalitetsdekk.

– Dekka burde ha en diameter på 26 til 29 tommer. Jeg anbefaler dekka til finske Nokian eller tyske Schwalbe. Disse ligger stort sett på 400 til 1.000 kroner per dekk, sier han.

På spørsmål om Porsgrunn er den ideelle sykkelbyen vinterstid, er Wickmann noe tvilende.

– Det ser ut som det vil bli bedre i framtida, med tanke på planene rundt bypakka. Men jeg synes kommunene er flinke til å holde sykkelfeltene mellom Skien og Porsgrunn frie for snø, sier han.

På forsiden nå


Helt annen stemning under ankesaken

Eks-politimannen på hugget

Den siktede tidligere politimannen var på hugget og anklaget påtalemyndigheten for slett arbeid på flere områder da ankesaken etter Linn Madelen Bråthens død startet tirsdag.

Spurte om sex

Lagmann Erik Holt spurte eks-politimannen om han og Linn Madelen Bråthen hadde lyst til å ha sex med hverandre.

– Du er sint nå

Eks-politimannens forsvarer Arne Lie slo fast at hans klient var sint nå, sammenliknet med den forrige rettssaken i tingretten. Han ville vite hvorfor.

Pors ble straffet av «sine egne»

Pors-FK Grenland 2-4 (0-4). Sju av spillerne som startet for FK Grenland har en fortid på junior- eller A-laget til Pors.