...
Erik Wickmann mener at piggdekka for sykkel holder mål. Foto: Filip Wennerød

Flere vil sykle på glatta

Sykkelen er ikke lenger bare forbeholdt sommeren. Det mange ikke vet, er at piggdekk virker bedre på sykkel enn på bil.

Publisert 31.10.2013 kl 19:24 Oppdatert 31.10.2013 kl 19:24

Tips en venn på e-post:


...

Daglig leder ved Porsgrunn Sykkel, Erik Wickmann, forklarer at salget av piggdekk til sykkel øker for hvert år som går.

– Piggdekk til sykkel har vært tilgjengelig lenge, men folk har vært litt trege med å dra ut sykkelen på vinterstid, forteller han.

Denne trenden er nå i ferd med å snu. Wickmann tror det kommer av at folk som har testet sykkelen på vinterføret, nå sprer erfaringene sine.

Trygt

– Det mange kanskje ikke vet, er at piggdekk faktisk har en bedre funksjon på sykkel enn det piggdekk har på bil, forteller Wickmann.

Det viser seg også at flere og flere yngre mennesker tar sykkelen fatt om vinteren.

– Man kan få tak i piggdekk for sykler beregnet for barn helt ned på 3. til 4. klassetrinnet, forteller Wickmann, som ikke tror foreldre er redde for å la barna sine sykle om vinteren.

Han forklarer at det likevel eksisterer lovbefestede kriterier for å kunne få tråkke på glatta.

– Du må ha hvitt lys foran, rødt bak, også ringeklokke til å varsle med, sier sykkelspesialisten, og legger til at man selvsagt også burde bruke hjelm og refleks.

– Kjør på med «knæsje» farger, slik at du blir sett, er rådet.

Wickmann anbefaler også folk til å konsentrere seg om å bruke bakbremsen, framfor forbremsen, ettersom det er forhjulet som oftest mister grepet.

– Gå for kvalitet

Jo breiere, jo bedre, lyder tommelfingerregelen. Dersom man ønsker å sykle i vinter, anbefaler Wickmann at man velger kvalitetsdekk.

– Dekka burde ha en diameter på 26 til 29 tommer. Jeg anbefaler dekka til finske Nokian eller tyske Schwalbe. Disse ligger stort sett på 400 til 1.000 kroner per dekk, sier han.

På spørsmål om Porsgrunn er den ideelle sykkelbyen vinterstid, er Wickmann noe tvilende.

– Det ser ut som det vil bli bedre i framtida, med tanke på planene rundt bypakka. Men jeg synes kommunene er flinke til å holde sykkelfeltene mellom Skien og Porsgrunn frie for snø, sier han.

På forsiden nå


...

– Barnehage brøt ikke loven

Porsgrunn kommune konkluderer med at Akrobaten barnehage ikke har opptrådt ulovlig eller uforsvarlig i forbindelse med at to ansatte henholdsvis slo og spyttet på en liten gutt.

...

Moms-smell for idretten

Bamble IF søkte om 941.000 kroner i momskompensasjon etter å ha bygget kunstgressbane. De fikk 537.000. Nå må vaffelpressa gå på overtid i klubben for å kompensere.

...

– Brann starter ofte på kjøkkenet

Komfyrbranner er den hyppigste brannårsaken i norske hjem, og det er de eldre som har størst risiko for å omkomme når de lager mat. Den risikoen kan reduseres ganske enkelt.

...

– Graving best med stengt bru

Hauk Entreprenør åpner i løpet av kort tid Storgata etter et par ukers stenging på grunn av graving. Men gravingen fortsetter i flere uker framover i tverrgata.