30 mål til graver, 140 til boliger

SANDTAKET: Dette er nå planen for Eidanger sandtak.

SANDTAKET: Dette er nå planen for Eidanger sandtak.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Nye Eidanger sandtak tar litt mer form etter at kommunen, Opplysningsvesenets fond, Den norske kirke og Petter Øygarden har kompromisset om fordeling av boliger og gravplasser.

DEL

PD mener Nå er det ifølge rådmannen enighet om at 30 av totalt 170 mål i sandtaket skal settes av til graver. For kirken er dette trolig en god nyhet.

Vi har skrevet om dilemmaet i sandtaket flere ganger. Kirken og dens relaterte selskaper hadde spunnet seg inn i en pikant dobbeltrolle: Tomteeier Opplysningsvesenets fond og datterselskapet Clemens Eiendom opprettet sammen med Øygarden selskapet Eidanger Boligutvikling AS for å tjene penger på boligbygging i sandtaket.

Den norske kirke påpekte at Porsgrunn må bruke deler av sandtaket til framtidige gravplasser. Partene har stått steilt mot hverandre, før det nå er meklet til enighet. Boligselskapet har opsjon på kjøp av tomt og mener de kan utvikle rundt 200 boliger i sandtaket.

En stort tydeligere Gud og mammon-situasjon er det lenge siden vi har sett, og heldigvis for alle parter ble stridsøksa begravd. 30 mål skal sikre gravkapasitet i mange år framover og tilsvarer ifølge fagfolk rundt 2500 gravplasser. Det vanlige er to i hver grav, følgelig innebærer kompromisset en kapasitet på 5000. I Porsgrunn tas rundt 100 helt nye graver i bruk per år.

Utbygger skal ha foreslått 23 mål til graver, men har jenka seg til 30. Det er neppe uten kostnader for kommunen, for det er utbygger som eier tomta.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken