4 minutters besøk på julaften

FÅR BESØK: Hjemmetjenesten er de eneste som kommer innom.

FÅR BESØK: Hjemmetjenesten er de eneste som kommer innom. Foto:

Av

60–70 ansatte i Porsgrunns hjemmetjeneste er på jobb julaften og skal haste rundt til mange hundre eldre mennesker. I noen tilfeller er det som et slags skjebnefellesskap, de som må jobbe og ikke kan være hjemme med familiene sine, og de som sitter alene uten familie eller venner.

DEL

PD mener Et standardbesøk varer rundt fire minutter. Hjemmetjenesten er delt inn i tre distrikt. I ett av dem skal snaut 25 ansatte, flest på dagtid, følge opp alle eldre som er alene hele julaften. Dem er det ganske mange av, de er av ulike grunner ensomme, og mange er over 80 år. Hjemmetjenesten er de eneste som kommer innom, i noen minutter.

I spesielle tilfeller blir standardtida utvidet litt, for å ta seg ekstra av dem som trenger det mest, men det er begrenset hva noen få ansatte rekker. I det ene av distriktene skal 8–9 ansatte i utgangspunktet betjene innpå 300 eldre på julekvelden.

Politikere hauser opp den såkalte velferdsteknologien som skal effektivisere eldreomsorgen, men det er verken trøst eller selskap i fiks velferdsteknologi når kirkeklokkene ringer klokka 17 og gamle og syke sitter der alene og savner alle sine.

Heldigvis setter mange pris på jobben de ansatte i hjemmetjenesten gjør. Familier og pårørende viser takknemlighet med konfekt og blomster, på det meste ganske høye stabler med konfektesker. Takken varmer helt sikkert, for det er sterke inntrykk som må tas inn i løpet av en julekveld på jobb.Artikkeltags

Kommentarer til denne saken