Det forteller Olav Kvåle, som var med på forrige streik i 2014.

Et titalls lærere var samla i to mindre grupper på Vestsiden skole onsdag morgen. Korona har satt preg på streiken, som går noe roligere for seg enn vanlig. Foran ungdomsskolen fant vi tre lærere og en tillitsvalgt for streiken.

– Dette er etterlengta. Vi har blitt hengende bak andre yrkesgrupper i lønn. Det går utover rekrutteringen og fører til at mange lærere står kortere i jobb. Mange av oss har lang utdanning og vi ønsker mer, sier Øyvind Hafsund, tillitsvalgt for streiken på Vestsiden skole.

Lærerne hadde rigga seg til med stoler og bord. Forberedt på å sitte streikevakt en stund.

– Vi har med oss kaffe og fått gulrotmuffins i koronavennlige bokser fra en kollega, sier Julie Evensen Holm.

Hun deltar i streik for første gang.

– Har du noen forventninger til første streik?

– Har ikke så mange forventninger annet enn forventninger om å bli hørt. Det er som det er, en kamp vi følte vi måtte ta, sier hun.

– Passer aldri

– Hva tenker dere om å streike midt i en pandemi?

– Det passer aldri, men det er på sin plass. En nødvendighet i forhold til lønnsutviklingen som har vært. I mellomoppgjøret fikk vi et tilbud som er såpass dårlig. Det er provoserende for oss som har opplevd mye nå. Man føler at man ikke blir sett som yrkesgruppe. Det er aldri ønskelig å gå i streik, men en nødvendighet, sier Hafsund.

– Det virker som en roligere streik enn det man har sett tidligere? Blir det kampsang?

– Det opplever du ikke her. Det hører kanskje med, men er litt kleint når vi er så få samla, smiler Holm.

Hafsund forteller at det blir en annerledes streik, hvor alle er delt opp i små kohorter av hensyn til smittesituasjonen. Og de vil bruke sosiale medier i større grad for å spre budskapet. Lærerne vil stå streikevakt fra klokka 08 til 16 på skolen.

– Det er vanskelig å stå på barrikadene nå under korona, men vi kommer til å bruke mye sosiale medier for å få fram budskapet.

– Hvor lenge vil dere holde på, kan det drøye ut i sommerferien?

– En streik er alltid uforutsigbar, man vet aldri om det er én dag eller 17 dager. Men jeg vil ikke tro at vi står ut i sommerferien, sier Hafsund.