Følg PD på Facebook

Onsdag 30. september arrangeres festforestillingen «Fortellinger om frihet» i forbindelse med forfatterens 80-årsdag.

– Tittelen er hentet fra en av Bjørgs bøker. Hun har alltid kjempet hardt for frihet i arbeid og livet, forteller kunstnerisk leder Geddy Aniksdal.

Vik har en kjempeproduksjon bak seg. Hun er kjent som novellemester, men har også skrevet romaner, dikt, skuespill og artikler. Det var jobben som journalist i PD som brakte oslojenta til Porsgrunn i 1956.

– Og i forbindelse med grunnlovsjubileet ble hennes artikkel «Er det sant at kvinner er undertrykte?», fra det feministiske tidsskriftet Sirene, plukket ut som en av de ti viktigste politiske tekstene i nasjonsbyggingen.

Festforestillingen i Ælvespeilet er et samarbeid mellom Grenland Friteater, Litteraturgarasjen, fylket og kommunen.

– Vi inviterer befolkningen til å dele denne kvelden med oss, og ønsker å få til et sømløst program hvor vi henter fram ulike sjangre av det Bjørg har bedrevet, forklarer Aniksdal.

Det innebærer blant annet at tre generasjoner Vik skal lese fra barneboka om Jørgen Bombasta, og det blir gjensyn både med stykket «Hurra! Det ble en pike!», som Vik skrev for amatørteateret, og den internasjonale suksessen «Reisen til Venezia».

– Jeg hentet inspirasjon til stykket fra to nydelige naboer her på Moldhaugen, forteller Vik.

– De var mye ute og reiste, men da de ble gamle og skrøpelige arrangerte de små reiser hjemme i stua. Sammen med sine 40 katter, hadde de mye moro. En dag da jeg ringte på, åpnet mannen døra i nikkers og rød anorakk. Skal dere ut på tur? spurte jeg. Ja, vi er i Rondane, svarte han fornøyd.

Guttorm Guttormsen er festforestillingens kapellmester, og forfatter Vigdis Hjorth får æren av å holde en festtale om Viks forfatterskap.

– Vi hører til i teateret, men målet er å skape en totalopplevelse. Derfor har vi også hentet inn bidrag fra dans, billedkunst og ikke minst litteratur. Vi ønsker å få med aktører fra hele kulturscenen, sier Aniksdal.

I forlengelse av festforestillingen, arrangerer  Litteraturgarasjen Bjørg Vik-dagene. De håper det vil bli en årlig tradisjon.

– Planen er at det skal være en litteraturfestival hvor vi både inviterer anerkjente forfattere, men samtidig gir unge og uetablerte stemmer en plass, sier Per Erik Andersen og Astrid Borchgrevink Lund.