– Det var en beskjed jeg naturligvis ikke ville ha. Verden kunne rast sammen for meg der og da. Men det gjorde den heldigvis ikke. Jeg ble umiddelbart gjort oppmerksom på at selv om jeg har en ondartet flekk på den høyre lunga, så har jeg ikke spredning. De kom heldigvis så raskt fram til hva dette var for noe at det er veldig store sjanser for at en operasjon og påfølgende behandling vil sørge for at jeg blir helt frisk igjen. Og oppfølgingen jeg har fått av min fastlege, sykehusene og resten av helsevesenet i denne situasjonen er bare helt utrolig, sier Rødt-lederen i Bamble.

Hun innrømmer likevel at det har vært en tøff tid etter at hun fikk den vonde beskjeden uka før jul.

– Det er klart det preger meg. Det går ikke an å bare riste det av seg uten videre. Men jeg er veldig positiv og har trua på at det løpet jeg er satt inn i av helsevesenet vil gjøre meg frisk igjen. Allerede før jeg fikk beskjeden hadde legen min startet et pakkeforløp for kreft for meg. Dette har gått veldig raskt, og pakkeforløpet er helt klart noe som fungerer, sier Ana.

Hun forteller at hun allerede har fått beskjed om at hun skal inn til operasjon 31. januar.

– Det er jo også veldig raskt. Men jeg har gitt beskjed om at jeg er klar før, dersom det skule dukke opp en mulighet, sier hun.

På mistanke

Ana forteller at hun i lang tid har vært plaget med mye slim i brystet og hoste.

– Jeg har aldri vært en storrøyker, men jeg har tatt meg noen få sigaretter når jeg skal roe meg ned og slappe av. Men hostingen og slimet har vært av en slik karakter at jeg har meldt min bekymring til fastlegen. Jeg har blant annet hostet opp en del blod i den seinere tida. Legen min sa tidlig i desember at hun ikke ville vente, men sendte meg videre til en skikkelig undersøkelse. Hun startet dermed pakkeforløpet for kreft, forteller hun.

Hun ble sendt på sykehuset i Skien og sjekket på alle måter. Ikke minst var en total CT - scanning på programmet. Det var der det ble funnet en flekk på den høyre lunga.

- Det ble videre undersøkelser der de gikk inn og tok med seg en bit av flekken, de gjorde en såkalt biopsi, for å sjekke hva denne flekken er for noe, forteller hun.

Enorm støtte

Ana er overveldet over støtten hun har fått fra alle kanter etter at hun valgte å gå ut på sosiale medier og fortelle at hun har kreft.

– Det er veldig fint å kjenne på all støtten som renner inn fra alle kanter. Veldig mange hilsninger og gode ønsker fra hjemlandet, og det strømmer inn med gode ønsker og hjertelige hilsninger fra lokalmiljøet her i Bamble. Det hjelper veldig, i det som helt klart fortsatt vil være en tøff tid. Selv om alle meldinger fra legene nå går på at det ikke er spredning, og at sannsynligheten for at jeg blir helt frisk igjen er stor, så er det jo faktisk sånn at ingen kan egentlig gi garantier når det er snakk om en slik sykdom. Jeg sa tidligere at verden heldigvis ikke raste sammen for meg da beskjeden kom, men det er jo sånn at den fortsatt kan rase sammen. Jeg er klar over det, men velger å være positiv i forhold til det som kommer. Jeg er glad for at dette ble oppdaget så raskt, og at vårt fantastiske helsevesen reagerer umiddelbart for å få meg frisk. Jeg ser fram til å bli operert 31. januar, slår hun fast.