Gå til sidens hovedinnhold

Ap starter jobben med skuffelse i egne rekker

På en dag hun burde ha jublet for at Ap endelig kom tilbake i regjering, tross årevis med store interne konflikter og et av de svakeste valgresultatene noensinne, sto ordføreren i Skien fram og sa hun var skuffa.

Liknende reaksjoner har kommet fra andre kanter av landet, fordi den nye regjeringen består av en hel bøling hedmarkinger og trøndere. Store deler av landet er ikke representert i den nye regjeringen, og mye tyder på at Jonas Gahr Støre har vært for raus med taburetter til Senterpartiet.

Høye forventninger om at Ap-folk nærmest kunne drøsse inn i regjeringsposisjoner har vært naivt, for Støre har hatt begrenset handlingsrom. Likevel framstår skjevfordelingen som unødvendig, og skuffelsen fra flere hold er til å forstå. Det ligger an til mer uro.

Etter en populistisk valgkamp med ambisjoner uten magemål møter Senterpartiet hverdagen. Da Ap- og Sp-statsrådene kom ut på slottsplassen, kunne alle se hva slags regjering landet faktisk har fått. På mindretallsplattformen kan et historisk sterkt Sp i drømmeposisjon når som helst true med å gå til høyre. Ap startet jobben med nederlag for konsolidering på venstresida, og åpenlys skuffelse i egne rekker.

Et lyspunkt er at Støre på sin første dag som statsminister framsto som en samlende statsmann, og svekket dermed et inntrykk av at landet egentlig har fått to statsministre. Porsgrunn har fått et lite fotfeste med en statssekretær i Næringsdepartementet, og Janicke Andreassen blir en viktig stemme. Det er jo noe.

Kommentarer til denne saken