Kirkejury sikre på verdig vinner

Fellesrådet har sagt at den nye kirken skal ha høyt tårn. Det har de fått her, og mer til. «Reis opp» er navnet på forslaget.

Fellesrådet har sagt at den nye kirken skal ha høyt tårn. Det har de fått her, og mer til. «Reis opp» er navnet på forslaget.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

I løpet av tre uker skal juryen avgjøre hvilken av disse kirkene som blir den nye hovedkirken i Porsgrunn.

DEL

Følg PD på Facebook

– Vi føler oss sikre på å finne en god og verdig kandidat, sa ett av jurymedlemmene, Jostein Bjørndal, da de syv bidragene til arkitektkonkurransen ble presentert torsdag.

Bjørndal er juryoppnevnt av Norske Arkitekters landsforbund.

Juryen skal ha fire møter. 18. juni avgjør de hvilket forslag de mener er det beste, både eksteriør- og interiørmessig. Det første møtet hadde de torsdag i forkant av presentasjonen.

De syv forslagene, kalt henholdsvis «Reis opp», «Mellom himmel og jord», «Lux», «Enighet», «Fortsettelse», «Lyset i skogen» og «Underveis» er alle lagt fram anonymt. Ingen skal vite hvilket arkitektfirma som har tegnet hva.

– Vi har vært gjennom plansjene og lest litt. Vi har et veldig mangfold og ulik bredde, både med hensyn til orientering på tomt og i forhold til eksisterende hus, sier Jostein Bjørndal.

Da PD spurte hvordan jury og prosjektledelse tror kirkeforslagene vil bli mottatt av den jevne borger i Porsgrunn, svarte menighetsrådleder Gjertrud Eide:

– Det er vanskelig å si hvordan dette vil bli mottatt. Vi ønsker at flest mulig kommer innom Østre kapell der forslagene er utstilt. Vi har satt opp en boks der folk kan legge kommentarer. Vi ønsker stort engasjement og åpenhet, sier Eide.

Uttalelsen om engasjement, kommentarer og åpenhet ble satt i et litt annet lys da PD spurte jurymedlem Bjørndal om juryen vil la seg påvirke nå i sluttspurten.

– Jeg tror vi er nødt til å jobbe litt skjermet fra opinionen. Vi skal gjøre en jobb. Den lokale diskusjonen tar ikke vi, sier Bjørndal.

Kirkesjef Johannes Sørhaug sier målet er å realisere en kirke med alle funksjoner som betyr mye for mange: Dåp, konfirmasjon, vielser og så videre.

– Vi håper folk skal få opp øynene for at vi kan lage flotte sakrale rom med andre virkemidler enn det har vært i de tradisjonelle katedralbyggene, sier Sørhaug og Bjørndal.

Likner på Vanntårnet

Til stede på presentasjonen var representantater for Komiteen for gjenoppføring av Østre Porsgrunn kirke, Aasmund Beier-Fangen, Siren Johnsen og Gunnar Hopen.

– Ett av forslagene likner på Vanntårnet. Et annet en fabrikk på Hydro. Hvor er det sakrale, spør Johnsen.

Hun synes ikke noen av forslagene faller i smak.

– Den gamle kirken var rokokko. Det vi får se nå er mer koko, sier Johnsen.

Beier-Fangen sier forslagene er som forventet.

– Arkitektforslagene bryter ganske så bevisst og ubundet med tradisjonen, og gamle Østre Porsgrunn kirke som var en av Norges fineste. For meg er det ikke interessant å se på hvilket av disse forslagene som er verst. Jeg er mer opptatt av at forslag nummer 8, eller nummer 1 mangler. Det er den gamle kirken, sier Beier-Fangen.

Kirkeprosjektets visjon er «Gudshus i Porsgrunn i et halvt millennium, en evig aktuell kirke med kultur- og arkitektoniske verdier».

Artikkeltags