Gå til sidens hovedinnhold

Renta ned på Friisebrygga

Nyttårsoffensiv fra Danske Bank

Artikkelen er over 7 år gammel

Banksjef Svein Stulen setter ned renta mer enn Norges Bank og sier han trives i offensiv rolle.

Følg PD på Facebook

Fredag sendte Stulen ut pressemelding der han skrev at Danske Bank har en uttalt vekstambisjon i det norske markedet og kutter boliglånsrenta med inntil 0,30 prosentpoeng. Samtidig lanseres Akademikernes nye betingelser.

– Vi vant anbudsrunden med Akademikerne om landets største kollektive bankavtale. 11 av 13 fagforbund under organisasjonen Akademikerne har fått gode tilbud og vi har stor pågang, også her lokalt, sier Stulen i bankens filial på Friisebrygga.

Laveste er 2,7

Bankens laveste rente innenfor Akademikeravtalen er nå på 2,7 prosent for boliglån for unge under 35 år, og 2,8 for kunder over 35 år.

– Vi har gått ned med priser til alle kunder. Ny boliglånsrente til unge blir 2,95 og 3,15 til ordinære kunder, sier Stulen.

Danske Bank akter å doble sin markedsandel i Norge fra 5 til 10 prosent innen 2020. Stulen sier lavere marginer nå er en investering for framtida.

Han sier pågangen på banken har vært stor før årsskiftet, men Stulen visste sjøl ikke de endelige betingelsene for lån og avtaler før fredag morgen. Norges Banks rentenedsettelse to uker før jul gjorde at Danske Bank måtte kaste seg rundt og regne om igjen på hvor mye de har å gå på med nyttårssalutten i rentemarkedet.

– Skjerper konkurransen

I september kuppet Sparebank 1 Telemark rentemarkedet da de som første bank satte renta ned til under tre prosent. Nå vil Danske Bank gi dem kamp.

– Vår rentenedsettelse og nye betingelser skjerper konkurransen og det er flott, sier Danske Bank-sjef i Porsgrunn, Svein Stulen.

Det var i september det også ble kjent at at Akademikerne droppet DNB og inngikk avtale med Danske Bank og Storebrand om medlemstilbud på bank og forsikring med virkning fra 1. januar 2015. Finansavisen skrev at byttet utløste sjokkbølger internt i DNB.

Stulen lokker også med 3-årig fastrentepris helt ned på 2,5 prosent.

Banksjef i Sparebank 1 Telemark, Per Halvorsen, kommenterer Danske Banks rentenedsettelse slik:

– De var gjerrige ved forrige rentenedsettelse. Vi har hatt 2,95 prosent til unge i flere måneder. Konkurranse skjerper. Vi skal ha et rentemøte snart, men vi vil sitte på gjerdet litt til og se an et urolig marked på innlån. Vi var ikke forberedt på at Danske Bank skulle komme så fort ut nå på nyåret, men også våre kunder skal få den beste prisen markedet bestemmer, sier Halvorsen.

Nordea satt ned renta

– Da har Nordea satt ned renten for BLU og Premium til 2,9 prosent, opplyste banksjef Hogne Furumo i Nordea i Skomværgata fredag kveld.

Tidligere på dagen uttalte han følgende til PD:

– Jeg vil tru at rentenedsettelsen fra Danske Bank utløser ny diskusjon i de andre store bankene kjapt. Vi må vurdere vår egen konkurranseevne, sier Furumo.

Nordeas laveste boligrente til unge under 35 år var på 3,3 prosent. Dette var 0,6 prosentpoeng høyere enn spesialavtale-nyttårstilbudet fra Danske Bank.

– Vi vet vi lever i en konkurransesituasjon, og sånn sett kommer ikke rentenedsettelsen fra Danske Bank som en stor overraskelse. De store bankene har ligget litt på været, og så er det blitt et spørsmål om hvem som var først ute, sier Furumo.

Han er selvsagt godt kjent med DNBs tap av Akademikeravtalen til Danske Bank i september, og kaller Danske Banks tilbud til universitetsutdannede fagorganiserte i Akademikerne for «spissing av et tilbud som mange ikke har anledning til å ta del i».

Klart signal

– Danske Bank har sendt et klart signal til DNB om hva de er ute etter, sier Furumo.

Om Akademikeravtalen skrev Danske Bank-sjef Svein Stulen fredag at «vi er forberedt på å strekke oss ekstremt langt for å vinne disse kundene. Dette er en kamp vi skal vinne. For oss er dette en investering i framtiden».

På Nettavisen ble informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB sitert på at «vi følger med, men Konkurransetilsynet er veldig opptatt av at vi ikke kan si hvilke vurderinger vi kommer til å gjøre, derfor er vi veldig varsomme med å kommentere dette i media».

Westerweld sa også at DNB skal være konkurransedyktige over tid.

Nordeas kommunikasjonsjef Unni Strømstad sa til samme nettavis at hun tror det blir et spennende første halvår i 2015, med stor konkurranse om lånekundene.

Kommentarer til denne saken