For et år siden kostet den svenske kronen rundt 96 øre. Den siste toppen for svenskekronen var i romjulen, da en svensk krone var like mye verdt som den norske.

Siden den gang har den norske kronen styrket seg rundt seks øre mot den svenske. I skrivende stund koster den svenske kronen 94,10 øre, skriver E24.

Får mer igjen

En svakere svensk krone betyr at vi får mer igjen for den norske kronen i Sverige.

– Det er 5–6 prosent rabatt på valutakursen siden nyttår i tillegg til allerede lave priser. Nå blir det ekstra mye å spare på grensehandel og Sverige-turen, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 til E24.

Han understreker at nordmenn drar til Sverige uansett slike valutasvingninger, men nå er det en enda bedre begrunnelse for å gjøre det.

– Dette kan naturligvis friste flere til å ta turen over grensen for å fylle handlekurven, men for de aller fleste tror jeg ikke slike endringer i valutakursen påvirker atferden i spesielt stor grad, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea til E24.

Hun peker på at selv når kronen er svak kan det være penger å spare på å handle i Sverige, blant annet fordi visse produkter er mer avgiftstynget i Norge enn i Sverige.