– Alvorlig syke får mindre

VIL SKILLE: Legen fraråder en legevakt vegg i vegg med sykehuset, som her i Skien.

VIL SKILLE: Legen fraråder en legevakt vegg i vegg med sykehuset, som her i Skien.

Artikkelen er over 3 år gammel

Havariet i legevaktsaken svekker pasienttilbudet ved Sykehuset Telemark, mener Ottar Berg.

DEL

Gruppelederen i MDG i Porsgrunn og lege på Sykehuset Telemark skriver i et innlegg at sykehuset får penger basert på befolkningens størrelse.

– Disse pengene skal finansiere alle våre tilbud. Kjerneoppgavene til et sykehus er de mest alvorlig syke, som trenger hjelp utover det man kan gi på en legevakt eller i kommunen alene. Det handler om store skader eks etter alvorlige ulykker, brudd, hodeskader, alvorlige infeksjoner og oppfølging av alvorlig syke kronikere, for å nevne noe. Innleggelser betyr senger og personale. Som igjen betyr penger og finansiering. Når den finansieringen sykehuset får også spises opp av mange unødvendige innleggelser, påvirker det tilbudet vi skal gi til de mest alvorlige syke. Det blir mindre penger igjen, skriver Berg og fortsetter:

Spiser av ressurser

«De unødvendige innleggelsene skal også ligge i sykehusets senger og ha oppfølging, og spiser av de samme ressursene som de mest alvorlig syke skal ha. Det betyr mindre penger til de alvorlig syke, det betyr mindre penger til å utvikle sykehuset, for eksempel til et sårt tiltrengt nybygg og til stråleenhet».

Legen skriver videre at alvorlig akutte sykdommer og skader håndteres allerede i dag gjennom AMK og ambulansetjenestene, som henter og bringer til nærmeste og riktigste sykehus. Slik er det nå, og slik skal det være framover. Ambulansene drar ikke innom legevaktene på veien, de drar rett til sykehus ved alvorlig sykdom og skade. Legevaktene har en annen funksjon.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken