Gå til sidens hovedinnhold

Ingvild Rishøi tildelt Bjørg Vik-prisen

Bjørg Vik-dagene

Artikkelen er over 5 år gammel

Prisvinneren takket Bjørg Vik for å ha hogget opp stien for kvinnelige forfattere.

Fredag ettermiddag ble det avslørt at Ingvild Hedemann Rishøi er vinneren av historiens første Bjørg Vik-pris. Hun ble tildelt prisen for sine novellesamlinger «La stå!», «Historien om fru Berg» og «Vinternoveller».

Bjørg Vik var selv tilstede under prisutdelingen på biblioteket, og kunne fortelle at hun har fulgt forfatterskapet til Rishøi med stor glede siden debuten i 2007.

- Det gjør meg veldig glad og stolt, smilte Rishøi.

- Da jeg ga ut min andre novellesamling, fikk jeg en pakke i posten med Bjørg Viks første novellesamling «Søndag ettermiddag». Inne i den var det skrevet «Stå på! Hilsen Bjørg». Det var utrolig å oppleve en slik kollegial raushet fra en forfatter som er såpass garva i gamet. Den boka har jeg spart veldig godt på, understreket Rishøi.

I takketalen understreket forfatteren at hun er glad og takknemlig for å få lov til å skrive, og drive med som hun vil mest og kan best.

- Det er ingen selvfølge i store deler av verden, og det var ikke en selvfølge i Norge for ikke så lenge siden. Da Bjørg Vik debuterte i 63, så var det ikke så lett å være dame og ville skrive bøker, sa prisvinneren.

Da Rishøi 20 år seinere satt på rommet sitt på Kjelsås med sine kjærlighetsdikt. Og låste dem godt inn i skapet, så var det derimot en selvfølge for henne å drømme om å bli forfatter.

- Det slo meg aldri at det var noe jeg ikke kunne bli fordi jeg var jente, så på de 20 åra hadde noe viktig skjedd. For meg må jeg si at den veien har vært lett å gå, og det skyldes at noen har gått den før meg.

For på 60-tallet var det knappast en vei. Det var en liten sti som noen måtte hogge opp med machete.

- Jeg vil takke deg Bjørg Vik, for at du brukte den macheten. Det kan ikke alltid ha vært gøy. Men det gjør meg ekstra stolt over å få denne prisen, som bærer ditt navn. Det gjør meg også inspirert til å tenke på at kamper i dag, som kan være vanskelige å ta, kanskje likevel kan gi mening en gang. Så tusen takk for at du gikk den veien og gjorde den lett å gå for oss som har kommet etter, avsluttet Rishøi.

I juryen for Bjørg Vik- prisen 2015, satt Margit Kiland og Astrid Aase Thorstensen fra Porsgrunn bibliotek, Geddy Aniksdal fra Grenland Friteater og Astrid Borchgrevink Lund og Per Erik Buchannan Andersen fra Litteraturgarasjen.

De nominerte foruten prisvinneren, var Ruth Lillegraven, Pedro Carmona-Alvarez, Laila Stien og Torgeir Rebolledo Pedersen.

I juryens uttalelse heter det at prisvinnerens tekster kjennetegnes ved en sjelden tilstedeværelse og nærhet, med et høyt språklig presisjonsnivå. Forfatteren har utviklet en tydelig og egenartet form i sitt forfatterskap. En form som er fastholdt i alle forfatterens utgivelser. En grunntematikk i prisvinnerens bøker, er skildringen av mennesker som utviser sterk overlevelsesevne i vanskelige hverdagssituasjoner. Tekstene griper oss i hjertet når vi møter den menneskelige sårbarheten, og vi kjenner på den stille dramatikken som er til stede i valgene, i hverdagene, i menneskene. Personene i tekstene lever med deg videre når teksten tar slutt.

Kommentarer til denne saken