[Nord 24]: – Jeg har en foil med ganske sterke scener, sier Pål Ringholm, makroanalytiker i Sparebank1 Markets.

To av landets fremste makro-analytikere sørget for en stappfull frokostsal på Saga hotell i Tromsø fredag. Det var mørke dresser på rekke og rad, og mens nysmurte rundstykker og varm kaffe ble fortæret, sugde de oppmøtte til seg foredragene fra scenen.

Begge er samstemte om at det ser brukbart ut i verdensøkonomien og at det ikke ligger an til krakk, men dog en korrigering av overprisede aksjer. Den store usikkerheten i verdensøkonomien er Kina – der gjeldsveksten er helt enorm.

Sterke scener i boligmarkedet

Når det gjelder Norge ser det også greit ut, med ett stort unntak – boligmarkedet.

Pål Ringholm brukte seg selv som eksempel. Da han som ung økonom kjøpte leilighet i Oslo betalte han to ganger inntekten. Prisen den gang var 505.000 kroner for en leilighet som var påstått 70 kvadrat (men som hadde krympet til 60 kvadrat da han solgte). I dag koster akkurat samme leilighet – med akkurat samme «bad taste» furuinteriør – over fire millioner kroner.

I Oslo i dag betaler man åtte ganger inntekten for en bolig.

– Den eneste grunnen til at det går rundt nå, er renta.

Den økte gjeldsgraden og de høye boligprisene kan medføre at Norge klarer å få en intern økonomisk nedtur, ifølge analytikeren.

– Uten at det er noe i markedet utenfor som ødelegger for oss.

Laveste renter på 5000 (!) år

Renten er nemlig på det laveste nivået på 5000 år. Det sier seg nesten selv at det ikke kan fortsette. Og oppgangen har allerede startet i andre deler av verden. I USA har renta blitt satt opp fire ganger.

Ringholm tror ikke på en smell, men at det kan bli ubehagelig for mange med høy boliggjeld.

Og statistikk fra hele verden viser at Norge nå er verdens tredje mest gjeldstunge land – per innbygger – kun «slått» av Nederland og Danmark.

Sjefsanalytiker i Sparebanken Markets, Harald Magnus Andreassen, viste til hvordan den lave renten i Norge kom som en følge av at andre rike land «trengte» den lave renten, mens den norske økonomien brukte renta til å bygge opp boligprisene og gjelden.

– Vi overbygger blant annet hus, da ender vi opp med en overkapasitet. Den takten vi har hatt i byggebransjen i Norge i det siste, kan ikke fortsette, sier han.

En faktor som er med på å bestemme boligprisene er antall boliger for salg. I Tromsø har det økt fra 150 til over 300 i den siste tiden - men det er fortsatt et stykke opp til rekordnivået på rundt 1.000 usolgte boliger - som ble registrert før boligkrakket i 2008. Nyboligsalget falt nylig.

– Vi tror at det som skjer utenfor vinduet i dag er normaltilstanden, og at det vil fortsette slik. Ingenting varer, sier Andreassen, med henvisning til den lave renten.

Ble du skremt?

Ble du skremt av økonomenes spådommer? Kanskje kan du slappe helt av. En selvironisk Ringholm la til en aldri så liten «disclaimer», som viste at andre yrkesgrupper har vel så gode fremtidsspådommer som verdens godt betalte økonomer:

– Ikke spør en økonom om det blir en resesjon. De har bommet i 97 prosent av tilfellene.

Det er ikke økonomene som ser nedgangen i markedet først, det er blant annet byggebransjen og forbrukerne selv. Når disse gruppene begynner å bli forsiktige, gjør det utslag. Først når nedgangen er en realitet, skjønner økonomene hva som skjedde.

Andreassen ga verdensøkonomien de siste årene karakteristikker som usedvanlig stabil og normal. De store landene der «folk flest bor» har klart å ta ned gjeldsgraden, og har sett en jevn økonomisk vekst. Likevel - økonomien er syklisk og nå modnes markedet, det er flere røde parametre og flere kan det bli: Aksjene er dyre, boligmarkedet er hett.

Ringholm ga de frammøtte en dato for når økonomien i verden kommer til å kjølne kraftig: årsskiftet 2018/2019.

– Kanskje strekker det seg et halvt år fram, til den nye flotte Rødbanken deres er ferdige, men uansett vil vi begynne å se varsellamper et halvt år i forveien.