Gikk til søksmål etter skjeggkre i luksusbolig - nå har de inngått forlik

FORLIK: Hans Prøsch og kona Tone Prøsch-Bilden inngikk forlik etter tvisten om huskjøpet på Tromsøya.

FORLIK: Hans Prøsch og kona Tone Prøsch-Bilden inngikk forlik etter tvisten om huskjøpet på Tromsøya. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Tone Prøsch-Bilden og Hans Prøsch saksøkte selgeren da de oppdaget at det vrimlet av skjeggkre i boligen.

DEL

TROMSØ (Nord24.no): I desember 2017 kjøpte Tone Prøsch-Bilden og ektemannen Hans Prøsch det de trodde var drømmehuset på Tromsøya. Salgsprisen på 12,9 millioner kroner gjorde boligen til en av Tromsøs dyreste. Men drømmeboligen ble et mareritt da de oppdaget store mengder skjeggkre, og de mente den også hadde andre mangler.

Onsdag skulle de møte de selgerne John Petter og Kristin Harila i retten. Paret krevde heving av kjøpet og erstatning.

Nå er det klart at partene har inngått forlik.

De to kjøperne har ikke anledning til å kommentere saken, og henviser til advokat Trond Skogly. Han har ikke besvart henvendelsen fra Nord24.no. Det har heller ikke Protector.

Bestrider erstatning

Bakgrunnen for søksmålet er at paret mener at boligen er heftet med feil og mangler for flere millioner kroner. Ikke lenge etter at de flyttet inn, oppdaget de også at huset vrimlet av skjeggkre.

De gikk deretter til reklamasjon, men ble avvist av selgerne John Petter og Kristin Harila via Protector.

«Skjeggkre er et relativt nytt fenomen knyttet til bolighandel. Skjeggkre utgjør dog ingen trussel mot verken mennesker eller bygninger. Skjeggkre gjør ingen skade. Det har etter hvert blitt utviklet metoder for å redusere eller fjerne forekomsten av skjeggkre», heter det i forsikringsselskapets sluttinnlegg til Nord-Troms tingrett.

Videre bestrides erstatningskravet fra kjøperne, «idet det ikke foreligger rettslige mangler», blant annet med henvisning til at boligen er solgt «som den er».

LES OGSÅ: Kjøpte drømmeboligen til 12,9 millioner kroner – nå vil de heve kjøpet etter skrekkfunn

Med en pris på 12,9 millioner vakte salget av boligen oppsikt. Den eldre boligen var totalrenovert og bygget ut. Oppussingsprosjektet er tidligere omtalt i Nordlys: Kristin kjøpte ei rønne for fire år siden. Nå selger hun Tromsøs dyreste hus.

Saken fortsetter under bildet.

SKJEGGKRE: Limfeller i boligen avdekket store forekomster av skjeggkre.

SKJEGGKRE: Limfeller i boligen avdekket store forekomster av skjeggkre. Foto:

«Alvorlige mangler»

Saksøkerne mente selgerne var kjent med at det var skjeggkre i boligen. De pekte også på betydelige mangler, og mente selgerne ikke kunne oppnådd samme pris om dette hadde blitt opplyst. De mente prisavslag ikke kunne fullt ut kompensere for det de mente var kontraktsbrudd, og krevde heving av kjøpet.

To forskjellige takstselskap har kommet til at boligen kan utbedres for svært sprikende beløp - fra tre millioner til 83.000.

LES OGSÅ: To takstfirma vurderte samme bolig i Tromsø: Den ene fant skader for mer enn 3 millioner kroner, den andre for 83.000 kroner 

Han mener at prisavslag ikke er en fullgod løsning, da det ikke vil representere «en adekvat reaksjon mot det kontraktsbruddet som foreligger».

Uenige om skadene

Det hører med til historien at ulike takstmenn har vurdert feilene og manglene ved boligen vidt forskjellige. Kjøpernes takstfirma Troms Takst anslo utgifter på over tre millioner kroner, ikke medregnet skadedyrsanering.

Saken var berammet over tre dager i Nord-Troms tingrett.

Skjeggkre

  • Skjeggkre ligner sølvkre, men er større, opptil to centimeter lange, mer hårete og har antennetråder som er omtrent like lange som kroppen. Liker seg i tørre, varme omgivelser. Utendørs i Norge vil de ikke kunne overleve vinteren.
  • Skjeggkre spiser både plante- og dyrematerialer. Voksne individer kan også klare seg fint på materialer som papir og tapet, og de kan overleve i opptil ni måneder uten mat.
  • Individene kan bli opptil syv år gamle. Hver hunn legger opp mot 150 egg i sin livstid. Skjeggkre er i likhet med sølvkre nattaktive.
  • En skjeggkrebestand kan holdes nede ved jevnlig støvsuging, tetting av sprekker og til dels også med limfeller med forgiftet åte. Varme- eller kuldebehandling, samt insektsgift, kan også brukes, men slike behandlinger er ofte vanskelig å gjennomføre i praksis.
  • Det er foreløpig ikke funnet noen måte å behandle en skjeggkrebestand på, som gjør at den sikkert utryddes.

Kilder: Folkehelseinstituttet, Oslo advokatkontor, Huseiernes Landsforbund

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken