(Rana Blad)

Det sommerstille boligmarkedet har fått avløsning av en høst med gode utsikter, mener daglig leder i DNB Mo i Rana, Tomi Johansen.

I august ble det solgt flere boliger enn på samme tid i fjor, forklarer han. Og i motsetning til Oslo-markedet, er det få tegn til prisnedgang lokalt.

– I høst har det så langt vært mye å gjøre. Før fellesperioden opplevde vi stor ro i markedet. En kollega som har holdt på lenge, sa han aldri hadde opplevd en så stille periode på veldig lenge, sier Johansen.

Han tror en del kan tilskrives at det lå en del ute før ferien, og at markedet nå henter seg inn igjen. I august lå det omtrent 15 prosent flere boliger ute enn på samme tid i fjor. Johansen refererer til DNB Eiendoms boligprisstatistikk som viser at det ved utgangen av august lå 28 eneboliger, to rekkehus, 18 leiligheter og fem tomannsboliger ute for salg.

Oslo-armen

Oslo-markedet er for de fleste andre byer førende for prisvariasjoner og opp- og nedgang. Eiendom Norges boligprisstatistikk viser prisnedgang nasjonalt, måned for måned siden april i år. Nedgangen i Oslo omtales som markant, men effektene av dette merkes mindre i Rana, skal vi tro Rana-meglerne.

Etterdønningene fra hovedstaden slår vanligvis inn over de fleste byer i Norge. Oslo-armen ser derimot ikke ut til å strekke fingrene hele veien til Mo i Rana i denne omgangen.

– De psykologiske effektene er ikke lik her. Markedet beveger seg litt roligere, og er litt mer oversiktlig. Mo i Rana har et stabilt boligmarked. Veksten er ikke like høy, men den er trygg og gir garantert avkastning, sier Johansen som omtaler markedet i Mo i Rana som «funksjonelt».

Fasiten for augustprisene kommer i morgen (tirsdag), når Eiendom Norge legger fram sin månedlige boligprisstatistikk. Tina Jakobsen i EiendomsMegler 1 tar likevel sjansen på å si:

– August har vært bra. Markedet har tatt seg opp igjen, etter at det har vært veldig stille i nesten et helt år. Prismessig ble alt solgt til prisantydning eller over, og det har vært budrunder på alle objektene. Det gir i hvert fall en indikasjon, sier Jakobsen.

– Vi følger Oslo, men litt seinere, hvis det er de samme forutsetningene for det som selges, sier Jakobsen.

Over antydning

I sommer sa Johansen til Rana Blad han trodde markedet for leiligheter i sentrum nærmet seg en metningspunkt, etter flere år med mye bygging. DNBs eiendomstall for august viser at det ble solgt 21 eneboliger og 20 leiligheter, men at det fortsatt ligger 28 eneboliger og bare 18 leiligheter til salgs.

Av det som er solgt i august har mange av rekkehusene blitt solgt for under antydning, mens eneboliger og leiligheter har gått for mer enn prisantydningen.

Eneboligene har ifølge DNB Eiendoms tall gjennomsnittlig blitt solgt for 4–5 prosent over snittet, mot 2,5 prosent i fjor på samme tid. Johansen tror forsiktig prising i 2016 er noe av grunnen. Leilighetene som ble solgt, ble solgt for 0,8 prosent over prisantydning. Dette er så lavt at det er knapt noe å snakke om i den store sammenhengen.

Johansen i DNB har god tro på tiden som kommer.

– Jeg vil ikke i det hele tatt si at Mo i Rana har en usunn framtid. Det beror på at tallene ikke har forandret seg fryktelig mye fra i fjor. Voldsom vekst på kort tid, gir også fare for full nødbrems når det går nedover, sier Johansen.

Den positive troen på veien videre deler Tina Jakobsen.

– Det virker som folk har tro på Mo i Rana, og det er arbeidsplasser her. Det skal mye til for de store endringene her, sier Jakobsen.