Borge er en av fem skoler i Porsgrunn som er med på Matjungelen, der barna kan utforske, leke og lære om mat som er bra for kroppen og kloden. SFO ved skolen har allerede drevet med det i over ett år, til barnas store fornøyelse.

– Det er gøy å lære om ny mat og finne ut av ting vi ikke vet, sier Malin.

Barna har gjennom fjoråret vært med på mye gøy. Fra partering av fisk til å lage supper og steke grønnsaker og frukt på bålet. Korona satt en liten brems på prosjektet før jul da skolen var på rødt nivå, men nå er de forsiktig i gang igjen. SFO legger opp til én dag i uka med Matjungel.

– Vi får et årshjul hvor det står hva vi skal fokusere på hver måned. På den måten er det lettere for oss å styre og planlegge aktivitetene. I dag har vi blindtest, hvor barna får kjenne på lukt- og smakssanser, sier Ruth Kristin Nielsen ved Borge SFO.

Smakstest

Andreklassingene ble delt opp i grupper på tre og fikk smake på ulike matvarer med bind for øynene, slik at de kunne gjette hva det var. Blant matvarene var det eple, avokado, sitron, sjokolade, kjeks og egg. Det var ikke alt som falt i smak.

– Det var veldig surt og klissete. Det svidde litt på fingeren også, sier Anne, som smakte på sitron.

– Det var litt vanskelig å oppdage hva det var, for det var så surt og klissete, sier Sofia.

Mat i fokus

Borge skole fokuserer mye på å gi barna næringsrik mat og ta med barna på matlaging. De ansatte en kokk for flere år siden, og hun bidrar også når elevene skal holde på med Matjungelen.

– Vi fant ut at det ikke kostet noe mer i matutgifter når vi ansatte en kokk som har god oversikt over svinn. Hun bidrar også med Matjungelen og kommer med nyttige tips, sier leder for SFO, Stine Thormodsen.

De små tingene

Borge SFO er godt fornøyd med prosjektet. De har lenge hatt lyst til å bruke mer tid på mat, men visste ikke hvordan de skulle få tiden til å strekke til. Gjennom Matjungelen har de funnet ut at det ikke behøver å være så tidskrevende. Og ser at barna får mange positive opplevelser gjennom arbeidet.

– Det behøver ikke å være så stort. Viktigste er at vi får til noe. Det er noe med å se at det vi gjør er mer enn bra nok. Vi prøver å legge det til de dagene hvor elevene slutter tidligere på skolen, så vi får mest ut av det, sier Nielsen.

Barna forteller at de gleder seg til Matjungelen, og noen opplevelser har satt spor. For eksempel den gangen de fikk være med å partere fisk.

– Det var bløtt å ta på det som var inne i fisken. Hjertet var mykt og skinnet var piggete. Det var rart, sier Maira.