Blir integrert med bowling

Åtte strikes: Morteza Amiri forteller at han slo åtte strikes forrige tirsdagstrening. – Synd du ikke var her da, sier han. Rekorden hans er  260 poeng.

Åtte strikes: Morteza Amiri forteller at han slo åtte strikes forrige tirsdagstrening. – Synd du ikke var her da, sier han. Rekorden hans er 260 poeng. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

For den enslige flyktningen Morteza Amiri (18) har bowling vært et vidundermiddel for å skape seg en sosial arena i Porsgrunn.

DEL

Følg PD på Facebook

For fire år siden flyktet Morteza fra hjemlandet sitt, Afghanistan. Flukten over de iranske fjellene og inn i Tyrkia, brakte ham til Norge. 14 år gammel og helt alene, ble han plassert i barnevernets bofellesskap for enslige mindreårige i Porsgrunn. Etterrettelig oppfølging og egen ståpåvilje har gitt ham studieplass på service og samferdselslinja, med utplassering på Kiwi på Vestsida. Han håper en dag å få jobb som daglig leder i en butikk.

– Viktig å integrere seg

For unge, enslige innvandrere kan det være utfordrende å integrere seg. Ofte kan disse ungdommene være attraktive for lite ønskelige miljøer. Men Morteza har forstått viktigheten av å fine innpass i det norske samfunnet.

– Det å engasjere seg i lokalmiljøet sitt er viktig. For meg har Grenland Bowlingklubb vært en god måte å gjøre det på, sier han på nesten flytende norsk.

– Her har jeg blitt kjent med mange nye venner, og skaffet meg mange nye venner.

PD møter ham på Down Town Bowling, hvor han bowler sammen med resten av juniorene i bowlingklubben. Selv om han startet bowlingkarrieren for knapt fem måneder siden, deltar han allerede på krets- og NM-nivå.

– Deltakelsene har gitt meg venner i både Kongsberg, på Vennesla og Kongsvinger, smiler 18-åringen og slår en strike.

Bowlingtalent

Trener Jørn Ålgårdstad er imponert over det ferske talentet.

– Han har steget i gradene ganske fort. Da han deltok i NM i januar kom han helt til semifinalen. Og han vant turneringa for juniorklassen under Jarlsberg Open. Der danket han ut landslagsspiller Emilia Mathison.

Neste helg drar Morteza på treningsleir i Sverige, sammen med de andre juniorene i Grenland Bowlingklubb.

– Det har jeg aldri vært med på før. Så det blir gøy.

Om ikke lenge skal han begynne å spille med seniorene. Målet er å en dag kunne delta i VM.

– Bowling er noe jeg kommer til å drive med resten av livet, fastslår den blide 18-åringen.

16 i Mortezas situasjon

I Porsgrunn er det i dag 10 enslige flyktninger som bor i bofellesskap for enslige mindreårige. Seks har flyttet ut.

Per i dag eksisterer det 10 plasser for enslige mindreårige flyktninger i Porsgrunn. Det er Bufetat som sender flyktningene hit. Boligene er på Heistad og Hovet. Ordningen har eksistert siden august 2011. Øvre aldersgrense for å få plass i bofellesskapet er 15 år. De over denne aldersgrensen blir tatt hånd om av asylmottaket.

De kan bli værende i bofellesskapet fram til de har fylt 20 år. Etter det jobber avdelingen for å skaffe en privat bolig. Så langt Seks enslige mindreårige flyktninger flyttet ut. Avdelingen opplever det ofte som vanskelig å integrere disse ungdommene.

Ungdommene blir fulgt opp på skole og jobb. De har ofte vonde, traumatiske opplevelser fra krigsherjede hjemland. Seks miljøterapeuter jobber i bofellesskapet for å gi dem den omsorgen og oppfølgingen de trenger. Disse har gjennomført kompetanseprogrammet Traumebevisst omsorg. Her fokuserer man på å bygge gode relasjoner til ungdommene og lære dem om toleranse. Målet er å lære dem å forstå sitt eget reaksjonsmønster – som kan bli utløst av opplevelser fra hjemlandet og flukt.

Artikkeltags