– Det var veldig mange mennesker her ute. De to første ferjene som kom var stappfulle av folk. I tillegg kom det flere privatbåter utover. Det ramla inn nye folk hele tiden, sier Janicke Andreassen i Herøya Arbeiderforening (HAF).

Søndag ble det arrangerte åpning av de to nye rundløypene på Bjørkøya. DNT Telemark, HAF, kommunen, fylkeskommunen, velforeningen og Bjørkøya Utvikling har samarbeidet om prosjektet. Tim Kronborg i Bjørkøya Utvikling opplyser at 200 personer deltok. Ordfører Robin Kåss tok turen ut for å åpne de to nye rundløypene på 2,3- og 2 kilometer. Barnas Turlag-maskoten «Turbo» skal ha vært populær blant barna.

– Løypene var fulle av folk. Veldig mange bada, og det ble arrangert leker og Stian Collier-konsert for barna. Det var veldig mye liv og røre her, sier Andreassen til PD.

Hun forteller at det har vært spesielt lange ventelister for utleiehyttene til HAF denne sommeren. Men registrerer at det ikke lenger bare er hytteturistene som besøker øya.

– I mange år har det vært en oppfatning av at Bjørkøya er for «Hydro-folk». Men sånn er det ikke. Vi har lange forsøkt å kommunisere at øya er åpen for alle, sier hun, og nevner det nye bryggeanlegget med 25 gjesteplasser.

– Den siste tiden har flere fått øyne opp for Bjørkøyas turområder og historie. Det syns vi er veldig positivt, sier Andreassen.