Hele Breviks Pilten fyller 60 år

Revyskikkelsen Pilten som er Per Henrik Rydning fra Brevik, fyller 60 år onsdag 5. september. Opplading til bursdagen har foregått på golfbanen i Irland sammen med sønnen Martin, og derfor har lokalavisa ikke noe rykende ferskt bilde av jubilanten i sivil.

Revyskikkelsen Pilten som er Per Henrik Rydning fra Brevik, fyller 60 år onsdag 5. september. Opplading til bursdagen har foregått på golfbanen i Irland sammen med sønnen Martin, og derfor har lokalavisa ikke noe rykende ferskt bilde av jubilanten i sivil. Foto:

Av

Per Henrik Rydning alias revyskikkelsen Pilten fyller 60 år onsdag 5. september. Oppladingen til å runde 60-års søylen har foregått på golfbanen i Irland i vennskapelig dyst med sønnen Martin.

DEL

– Guttungen har prøvd å slite meg ut på golfbanen, men det har han ikke greid, gitt, sier en munter Per Henrik Rydning på telefonen fra Irland tirsdag formiddag.

I løpet av ettermiddagen reiser far og sønn hjem igjen til Norge og Brevik etter fem dagers golf-ferie. Selve 60 års dagen skal tilbringes hjemme i Brevik.

– 60-årsdagen skal feires stille og rolig. Tidligere når jeg har fylt runde år så har det vært full fart og full fest. Slik blir det ikke denne gang, jeg tar det helt med ro. Men det kan vel hende at noen stikker innom i løpet av dagen, sier Per Henrik Rydning.

Per Henrik og kona Hanne har tidligere i år flyttet fra Esmarksgate til nytt hus med generasjonsbolig i Blekebakken i Brevik. Der bor de midt mellom Breviksbrua og Grenlandsbrua med fri sikt ut over skipstrafikken i Breviksstrømmen.

– Der er det utrolig fint å bo, det er skikkelig deilig, sier Per Henrik.

Nye Breviksbrua

Han gleder seg til å kunne følge med når den nye Grenlandsbrua skal bygges like innenfor dagens Grenlandsbru.

– Den nye Breviksbrua, mener du? Klart at nye brua skal hete Nye Breviksbrua, fastslår Per Henrik.

Han ser ikke bort fra at Pilten kommer til å ta med seg inspirasjon fra Blekebakken med bruer og biltrafikk og skipstrafikk til revyscenen i Breviksrevyen senere i høst. Breviksrevyen skal ha en helt spesiell 30 års jubileumsrevy i år, med glansnummer fra tidligere revyoppsetninger.

Pompel og Pilt bruene

I april i år gikk Pilten ut i Breviksposten og uttalte at når den nye Grenlandsbrua kommer, så burde bruene hete Pompel og Pilten bruene. Forslaget ble muntlig overlevert til Navnekomiteen i Porsgrunn kommune.

Pompel og Pilt var navnet på revynummeret som Per Henrik Rydning og Kjell Runar Wendel spilte i den første Breviksrevyen for 30 år siden. Pompel og Pilt var to verdensvante gubber som satt på en benk i Brevik sentrum og bandt sammen revyen gjennom sine betraktninger.

Året etter forsvant Pompel med Wendel inn i skatteetaten for å få opp stemninga der, mens Pilt(en) har blitt sittende igjen på benken alene. Pilten er stadig på farta som invitert gjest for å kaste glans i ulike sammenhenger.

– I forige uke var jeg invitert til de ansatte i Nye Veier som hadde et internt arrangement før de skulle gjenåpne Grenlandsbrua for trafikk igjen. Jeg var ikke hjemme da brua hadde offisiell åpning fredag, men jeg var på brua før ordfører Robin Kåss kom til for å klippe snora, forteller Per Henrik Rydning.

Takk til Nye Veier

Rydning mener at Nye veier har gjort det de lovet at de skulle gjøre, nemlig å rehabilitere tunnelene på begge sider av Grenlandsbrua og gjenåpne brua igjen. Det fortjener Nye Veier takk for, mener Pilten.

– Hvordan føles det å fylle 60 år, Per Henrik?

– Det vet jeg ikke, for jeg fyller ikke før i mårra. Men det er egentlig helt greit, for alternativet er så mye dårligere.

Gratulerer med 60-årsdagen, Per Henrik Rydning. Du skal ha takk for alle muntre innspill du har kommet med i Breviksrevyen, i lokalsamfunnet og i lokalavisa Breviksposten.

Artikkeltags