Gå til sidens hovedinnhold

Advarer mot kulturskolekutt

Artikkelen er over 12 år gammel

Øystein Kleiv og Marit Lindvig Stampe er klare i sin tale. Kutt i kulturskolebudsjettet vil ramme korpsene knallhardt - og ødelegge bærebjelkene i et godt arbeid.

De er henholdsvis leder og nestleder i Norcem pike- og guttekorps, et korps i stor framgang, både på kvalitet og i antall medlemmer.

– De er ikke mye i forslaget om kutt i kulturskolen som rimer på at Porsgrunn skal være en kulturkommune, slår dirigent Kjell Arvid Polsrød fast.

Formannskapet gikk inn for en nettoinnsparing på 1 million kroner årlig. Kulturskolen vil kutte i instrumentundervisninga, fordi det berører færrest elever og gir størst innsparingseffekt. Korpset angriper ikke skolen, og mener politikerne må gripe inn.

– Vi vil miste elementære, grunnleggende bærebjelker i å drive et korps, advarer Marit Lindvig Stampe.

Hun peker på den store musikalske utviklinga de siste åra.

– En av grunnene er at elevene blir utfordra. Men det krever at de har gode instruktører i bunn, forteller hun.

Mindre undervisning fører til dårlige kvalitet i korpset.

– Men gjør dette noe. Det er jo barn vi snakker om?

– Det gjør noe. Det gjør noe med selvfølelsen å spille i et korps hvis folk ikke synes det spiller godt, sier Lindvig Stampe.

Opprop

Sammen med 11 andre korps ber Norcem PGK politikerne innstendig om å «ta til vettet». Kutt i kulturskolebudsjettet vil bety mer press på frivillig innsats. Og den har en grense, advarer Norcem og andre korps mot.

– Vi legger ned utrolig mange timer allerede. Hvis det blir for mye å gjøre, kan det gå utover rekrutteringen, advarer styret i Norcem PGK.

– Politikerne har makta

En trompetstilling står allerede ledig på kulturskolen. Fra januar ryker en 40 % stilling i klarinett. Det fører til dårligere kvalitet i kulturskoleundervisninga.

– Vi er veldig bekymret for utviklinga, sier Kleiv.

I ytterste konsekvens tror Kleiv det kan bety kroken på døra for korps.

– Hva er 17. mai uten korps? Det er politikerne som bestemmer veien videre her, sier Kleiv.

– Politikerne i Porsgrunn må følge opp planer og tidligere vedtak med tilstrekkelige lærerstillinger og økonomiske midler til kulturskolen, skriver korpsene i oppropet.