Advarer mot kulturskolekutt

Øystein Kleiv og Marit Lindvig Stampe advarer på det sterkeste mot kulturskolekutt. De er bekymret for korpsframtida.

Øystein Kleiv og Marit Lindvig Stampe advarer på det sterkeste mot kulturskolekutt. De er bekymret for korpsframtida.

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Øystein Kleiv og Marit Lindvig Stampe er klare i sin tale. Kutt i kulturskolebudsjettet vil ramme korpsene knallhardt - og ødelegge bærebjelkene i et godt arbeid.

DEL

De er henholdsvis leder og nestleder i Norcem pike- og guttekorps, et korps i stor framgang, både på kvalitet og i antall medlemmer.

– De er ikke mye i forslaget om kutt i kulturskolen som rimer på at Porsgrunn skal være en kulturkommune, slår dirigent Kjell Arvid Polsrød fast.

Formannskapet gikk inn for en nettoinnsparing på 1 million kroner årlig. Kulturskolen vil kutte i instrumentundervisninga, fordi det berører færrest elever og gir størst innsparingseffekt. Korpset angriper ikke skolen, og mener politikerne må gripe inn.

– Vi vil miste elementære, grunnleggende bærebjelker i å drive et korps, advarer Marit Lindvig Stampe.

Hun peker på den store musikalske utviklinga de siste åra.

– En av grunnene er at elevene blir utfordra. Men det krever at de har gode instruktører i bunn, forteller hun.

Mindre undervisning fører til dårlige kvalitet i korpset.

– Men gjør dette noe. Det er jo barn vi snakker om?

– Det gjør noe. Det gjør noe med selvfølelsen å spille i et korps hvis folk ikke synes det spiller godt, sier Lindvig Stampe.

Opprop

Sammen med 11 andre korps ber Norcem PGK politikerne innstendig om å «ta til vettet». Kutt i kulturskolebudsjettet vil bety mer press på frivillig innsats. Og den har en grense, advarer Norcem og andre korps mot.

– Vi legger ned utrolig mange timer allerede. Hvis det blir for mye å gjøre, kan det gå utover rekrutteringen, advarer styret i Norcem PGK.

– Politikerne har makta

En trompetstilling står allerede ledig på kulturskolen. Fra januar ryker en 40 % stilling i klarinett. Det fører til dårligere kvalitet i kulturskoleundervisninga.

– Vi er veldig bekymret for utviklinga, sier Kleiv.

I ytterste konsekvens tror Kleiv det kan bety kroken på døra for korps.

– Hva er 17. mai uten korps? Det er politikerne som bestemmer veien videre her, sier Kleiv.

– Politikerne i Porsgrunn må følge opp planer og tidligere vedtak med tilstrekkelige lærerstillinger og økonomiske midler til kulturskolen, skriver korpsene i oppropet.

Artikkeltags