Gå til sidens hovedinnhold

Aina har fått livet tilbake

Artikkelen er over 13 år gammel

Et kurs på tre dager og hard jobbing i etterkant har gjort underverker for ME-pasient Aina Grunnsund. Hun har aldri følt seg bedre og friskere i løpet av de syv siste årene.

– Utmattelsen har sluppet taket, og jeg har rett og slett kommet meg på beina igjen. I går var hele familien på kjøpesenteret på Herkules. Mens de andre spiste, gikk jeg alene rundt og prøvde litt klær og handlet. Det er ting som var helt utenkelig for meg i den forferdelig perioden jeg var inne i frem til jeg kom på kurset, forteller Grunnsund.

Fra mai 2007 til månedsskiftet februar-mars i år lå hun for det aller meste i et mørkt rom og hadde bare noen få turer ut innimellom.

– Det var til tider nok bare å konsentrere seg om å eksistere, sier tobarnsmoren.

Lightning process

Liggende under et teppe i bilen kom hun seg på kurs i Oslo i såkalt lightning process i mars. En behandling som behandler ME som en fysisk sykdom, og hvor man baserer seg på hjernens evne til å påvirke kroppen. Informasjonen om dette fant hun på internett, og hun betalte ca. 12 000 kroner.

– Det er vanskelig å forklare, men jeg synes det er viktig å understreke at det ikke er noe hokus pokus eller mirakelkur. Det er konkrete fysiske øvelser man lærer og går igjennom, og hovedgreia er å klare å stoppe den adrenalinloopen som gjør at en tappes fullstendig for energi, forklarer Grunnsund, som også måtte gjennom et grundig intervju for å se om hun var klar for kurset.

Med hard jobbing og repetisjoner på øvelsene i etterkant, har hun også klart det. Nå gjør hun øvelsene svært sjelden, og hun har for alvor begynt å bli trygg på at hun ikke skal få noe tilbakefall.

– Jeg var selvfølgelig veldig redd for det i begynnelsen. Når man har 7 års erfaring med sykdommen, er det ikke bare lett å stole på at det skal gå bra, erkjenner Grunnsund.