Gå til sidens hovedinnhold

Bjørn Olaf ligger i hardtrening til OL

Artikkelen er over 9 år gammel

Bjørn Olaf Hilstan (69) fra Brevik har ikke hatt skøyter på beina siden 1957. Men nå ligger han i hardtrening på OL-arenaen på Furulund i Brevik. Lørdag skal han ta OL-medalje i hjembyen.

– Skøytene kjøpte jeg av Finn Sanderød i sportsbutikken i Brevik i 1954. Den gang betalte jeg 35 kroner for dem. Det var mye penger den gang, sier Bjørn Olaf Hilstan.

De siste dagene er han daglig blitt observert på skøytebanen på Furulund der han går runde etter runde. Stilen er upåklagelig.

Noen ungdomsskoleelever kommer bort til ham og vil ha autografen hans på armen. De har med egen tusj, og Bjørn Olaf Hilstan skriver sine initialer på underarmene til de tre 15-åringene Sebastian Grønning, Vetle Fredheim og Kyrre Brynhildsen.

– Vi har sett på han her på skøytebanen noen ganger. Han er kjempeflink til å gå på skøyter, sier de tre ungguttene.

Bjørn Olaf Hilstan ler godt. Dette synes han er morsomt. Da han fant fram de gamle skøytene fra kjelleren, måtte de pusses og slipes.

MR Herkules

– Jeg dro til Skien til «Mr. Herkules», Asbjørn Skarholt, i forrige uke og fikk slipt skøytene. Før lørdag skal jeg ta meg en ny tur til ham, slik at jeg har nyslipte skøyter under OL, sier han.

Bjørn Olaf Hilstan var en lovende skøyteløper fra Brevik i sin ungdom. Han vant skøyteløpene på Furulund i 1955, 1956 og 1957. Han vant også skøyteløpet på Tangen i 1957.

– Jeg slo nesten alle skøyte-løperne fra Herkules da jeg var 14 år, og Herkules-løperne var jo de beste i Telemark. Jeg slo til og med Kai Tallaksen, forteller Bjørn Olaf Hilstan.

Faren til Kai Tallaksen, Erling Tallaksen, var skøytetrener og ville ha breviksgutten til å komme og trene med herkulesløperne. Hilstan ble sett på som et stort talent på skøytebanen.

Hvalfangst

– Men da jeg var 15 år så reiste jeg på hvalfangst, så da ble det slutt på skøytinga, forteller Bjørn Olaf Hilstan.

Nå har han blåst støvet av lengdeløpsskøytene.

– Jeg gleder meg til Vinter-OL i Brevik. Jeg har stor sans for gutta i Brevik Olympiske Komité som står for arrangementet, sier han.

Hilstan gikk OL-marsjen under Prøve-OL i Brevik i 1997. Han kjøpte også platte som står på OL-bautaen i OL-parken i Brevik. Lørdag tar han OL-medalje på skøyter.