Følg PD på Facebook

Svein Tore og Roger er ivrige hummerfiskere hver eneste høst. Hummerfisket er årets høydepunkt for kameratene, som har fisket sammen siden de var guttunger.

I fjor var PD med dem ut på fiske i fjordområdene ut fra Sandøya og Lille Arøya, og journalisten har fått munnkurv i å fortelle hvor de har satt teinene sine. I år har ikke PD vært med, men sandøyakarene er ute og trekker teiner annenhver dag. Hummerfisket startet 1. oktober.

– Jeg er snart mer sammen med Svein Tore enn med kjærringa mi, er den aldri forglemmelige-replikken fra Roger Karlsen.

– Vi har fått 22 hummer på 5 trekk. For vår del er det ganske normalt, så vi må si at vi er sånn tålelig fornøyde, sier Svein Tore Bredesen.

For et år siden var de ikke fornøyde i det hele tatt. Da opplevde de en nedgang i hummerfangsten. De fikk bare halvparten av antall hummere som de vanligvis pleier å få. Forklaringen på nedgangen da, tør ikke Svein Tore å spekulere i.

– Den første helga av hummerfisket var det ikke noe særlig vær, det var litt mye sjø. Men bortsett fra de dagene, så har været vært helt greit, sier Svein Tore Bredesen. Denne uka har det vært nydelig vær på sjøen. Hobbyfiskerne koser seg utpå.

Dårlig i år

– Hummerfisket i høst er ikke sprekt. Egentlig er det dårlige greier, sier hobbyfisker Leif Eriksen på Sandøya.

Leif startet med å sette teiner og fiske hummer for tre år siden, og dette er hans fjerde hummersesong. Så han regnes fortsatt som en fersking i faget av de mer drevne hummerfiskerne i distriktet.

– I år har jeg gjort seks trekk og har fått 6 lovlige hummere. Jeg hadde to kjempestore hummere med rogn, og de slapp jeg selvfølgelig uti igjen, sier Leif Eriksen.

I de fire årene Leif Eriksen har satt hummerteiner, så er dette hans skraleste fangstår.

– Det går bare nedover og nedover. Det er kanskje på tide at vi tar en pause med dette hummerfisket, undres Leif.

Eriksen har snakket med en kamerat i Kragerø som har pleid å drive stort med hummerfiske, men han har fått bare 20 hummere hittil denne høsten. Hummerfiskerne seg imellom diskuterer bestand og årsakssammenheng.

– Jeg fisker bare for moro skyld. Men en skal vær forsiktig og følge lovverket og ikke jukse. Jeg har opplevd at to av hummerteinene mine var flyttet på da jeg var ute på det første trekket. En av teinene var også åpnet da jeg tok den opp. Så det er ikke bare-bare å holde på når det er juksemakere der ute, sier Leif Eriksen.