Følg PD på Facebook

Brannvesenet i Brevik rykket ut med båt. Brannvesenets folk sjekket i morgentimene omfanget av griseriet og fant ut at det ikke var oljesøl, men noe som kom fra utslipp til luft.

– Vi startet en omfattende revisjonsstans i går. I forbindelse med at vi begynte å kjøre ned fabrikken i går kveld, så skjedde det et uhell med utslipp av kullstøv, sier fabrikkdirektør David Verdú ved Norcem Brevik.

Skiftlederen ved Norcem trodde først at kullutslippet var lokalt inne på fabrikkområdet. Men det viser seg at støvet har blåst over hele Brevik. Det meldes om nedstøvede biler og båter.

– Dette er veldig trist. Vi er inne i en fase nå med mye negativitet. Uhellet skjedde ikke akkurat på noe gunstig tidspunkt, sier David Verdú.

Han legger til at kullstøvet ikke er farlig, men det har griset til biler. Norcem tilbyr vaskelapp til dem som trenger å få vasket bort kullstøv fra bilene sine.

Norcem har varslet Miljørettet helsevern i Grenland om uhellet og planlegger å sende ut en pressemelding senere i formiddag.

Det var Jan Gåsodden på Setre som tok kontakt med 110-sentralen i Telemark onsdag morgen og varslet fra.

– Det tegnet til å bli en fin morgen, stille vann og soloppgang over Sandøya. Men hva ser jeg når jeg kikker ut av vinduene? Dette var ikke bra, det ligger et svart belte med forurensning som strekker seg fra Setrelandet og over mot Sandøya, sier Jan Gåsodden til PD like før klokka halv ni.

Han hadde besøk av brannvesenet på brygga som har fikk se hvordan forholdene ser ut.

– Nå etter vel en time har en begynnende nordavind tatt med seg denne forurensningen videre ut fjorden, sier Jan Gåsodden.