Tåke skaper forsinkelser i skipstrafikken

Når det er tåke, blir skipstrafikken dirigert til å holde sakte fart i skipsleden i Grenland. De siste dagene har det vært tett morgentåke på kysten, som her i Breviksstrømmen.

Når det er tåke, blir skipstrafikken dirigert til å holde sakte fart i skipsleden i Grenland. De siste dagene har det vært tett morgentåke på kysten, som her i Breviksstrømmen. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

De siste dagene har morgentåke på kysten skapt forsinkelser i skipstrafikken i skipsleden i Grenland.

DEL

Følg PD på Facebook

– Tåka har ikke fått noen ekstraordinære konsekvenser. Men det blir alltid litt forsinkelser i skipstrafikken når tåka ligger så tett som den har gjort de siste morgenene, sier sjøtrafikksjef Per Einar Johnsen ved sjøtrafikksentralen i Brevik.

 Tåka har ligget over kysten til langt ut på formiddagen før den har løst seg opp. Både lørdag, søndag, mandag og tirsdag har det vært morgentåke på kysten fra Frierfjorden til Langesundsbukta.

– Hvorfor er tåka et hinder for skipstrafikken når skip i dag har så gode instrumenter?

– Når skipene ikke har visuell sikt, så gjør vi ved sjøtrafikksentralen rett og slett en vurdering av hvor fort skipene skal gå, av sikkerhetsmessige grunner. Dersom det oppstår problemer med instrumenter eller radar, så er det en sikkerhetsrisiko når skipene ikke ser farvannet og merkingen i leden. Et eventuelt uhell vil kunne få store konsekvenser, derfor er vi ekstra  forsiktige i tåke, sier Johnsen.

Tåkeluren på Langøytangen Fyr ble stengt på begynnelsen av 1990-tallet. Når skipene passerer skipsleden i tåke, gir de fra seg et støt med skipsfløyta. Lyden kan høres ut som tåkeluren, men kommer altså fra skipene.

Artikkeltags