Yara Birkeland vises fram

Dette er en modell av Yara Birkeland som skal bli et verdens første selvkjørende skip.

Dette er en modell av Yara Birkeland som skal bli et verdens første selvkjørende skip. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Torsdag skal Yara demonstrere en modell av verdens første selvkjørende og elektriske containerskip, «Yara Birkeland», hos SINTEF Ocean i Trondheim.

DEL

Det er Yara som forteller dette i en pressemelding.

Modellen som skal demonstreres i det 80 meter lange Havlaboratoriet er hele 6 meter lang og veier 2,4 tonn. Dette er første framvisning av hvordan båten kommer til å se ut. Modellen er bygget i riktig design som utformet av Marin Teknikk fra Sunnmøre. Yara Birkeland er planlagt å bli satt inn som autonomt, førerløst containerskip i fast trafikk mellom Herøya - Brevik og Larvik. Grenland Havn har fått godkjenning fra Kystverket til å gå videre med planleggingen av et testområde for skipstrafikk med autonome skip i farvannet Grenland-Larvik, i samarbeid med Sjøfartsdirektoratet.

Yara beskriver selv at Yara Birkeland er en maritim revolusjon, med Norge i front. Yara samarbeider med Kongsberg Gruppen på teknologi, Marin Teknikk på design, SINTEF Ocean på bygging og testing av skipsmodell, DNV GL for sertifisering og norske sjøfartsmyndigheter for å tilpasse lovgivning og reguleringer.

Til stede under demonstrasjonen i Trondheim blir konsernsjef Svein Tore Holsether i Yara og konsernsjef i Kongsberg Gruppen.

Artikkeltags