Gå til sidens hovedinnhold

– Ekte olympisk ånd i Brevik

Artikkelen er over 9 år gammel

– Gutta i Brevik Olympiske Komité har overskredet alle lover og regler vi har i International Olympic Committee (IOC), sier Gerhard Heiberg som har vært en døråpner for BOK inn i de internasjonale, olympiske gemakker.

Uten Gerhard Heiberg hadde ikke Brevik Olympiske Komité fått lov til å bruke navnet OL og olympiske leker. De hadde heller ikke fått tillatelse til å bruke de offisielle OL-ringene som symbol og til markedsføring.

Rundt omkring i verden er det nok mange mektige personer tilknyttet den olympiske verden som river seg i håret over hva de kan tillate seg i Brevik. Likeledes fortelles det om til dels fortvilelse hos de internasjonale, offisielle sponsorene til IOC når de lokale sponsorene til BOK kaller seg OL-sponsorer og har firmalogoene sine knyttet til OL-ringene. Joker Brevik og Sanderød Sport når nok ikke en gang opp til lilletåa til Coca Cola-konsernet i så måte.

– Jeg har beskyttet gutta i Brevik mange ganger overfor IOC. Jeg har fortalt IOC-medlemmene at jeg tar Breviks frimodighet på min nakke, sier Gerhard Heiberg.

Han innrømmer at det har vært mye hoderisting i IOCs møterom knyttet til Vinter-OL-planene i Brevik.

Gerhard Heiberg er i sprudlende godt humør i sitt intervju til Breviksposten, den offisielle OL-avisa, må vite. Han ler når han forteller om kontakten han har hatt opp gjennom årene med OL-president John Fredrik Tittei Fosse og de andre BOK-medlemmene, som gjennom 17 år med jevne mellomrom har besøkt ham på hans kontor i Oslo og avgitt rapport om OL-planene i Brevik.

Hentes av Grenland Taxi

Ut på dagen i dag blir Gerhard Heiberg hentet av Grenland Taxi i Oslo og kjørt til Brevik kulturhus. Der skal han holde foredrag om IOCs framtid for VIP-gjestene, som består av medaljevinnere innen vintersporten gjennom tidene og representanter for de lokale sponsorene. Etterpå er det middag i sjømannsforeningen.

Gerhard Heiberg kommer til å bli i Brevik hele helga. Han skal delta under åpningsseremonien på OL-stadion på Furulund lørdag formiddag, og han skal overvære vinterlekene i Brevik på alle arenaer.

– Hvorfor i alle dager gjør du dette, Gerhard Heiberg?

– Jeg må si at de virkelig har stått på, medlemmene i Brevik Olympiske Komité. Jeg trodde jo helt i starten i 1995 at dette bare kom til å bli en døgnflue, men da jeg var og avduket OL-bautaen i OL-parken på Øya i Brevik i 1996, da skjønte jeg at de mente alvor.

Gerhard Heiberg var OL-president under de olympiske leker på Lillehammer i 1994. Han er nåværende leder innen IOCs markedskommisjon. I 2004 ble Heiberg rangert som nummer 10 på en liste over verdens mektigste personer innen sport.

I intervjuet med Breviksposten forteller Heiberg at han har tapt sitt hjerte til disse gærne OL-gutta i Brevik. Han setter stor pris på at de har samlet inn 3,5 millioner kroner som er gitt til barn og unge og veldedige formål lokalt.

– Hvis det er noe jeg har hatt lyst til å støtte, så er det nettopp arbeidet til Brevik Olympiske Komité. De viser et stort engasjement og en begeistring for lokalsamfunnet. De viser samhold, og de trekker barna inn i idrettslekene. Dette er i ekte olympisk ånd, sier Gerhard Heiberg som presiserer at han gleder seg til å komme til Brevik.

Heiberg var administrerende direktør ved Norcem i Brevik fra 1972 til 1989, og han var i en periode på 90-tallet styreformann i det fusjonerte Aker.

– Norcem i Brevik har vært en av de beste bedriftene i Aker i en årrekke. Som takk for min tid tilknyttet Norcem i Brevik vil jeg gjerne gi noe tilbake til Brevik. Det er min støtte til Vinter-OL, sier Gerhard Heiberg.

Han beskriver mange ting de gjør i BOK som han lukker øynene for. Alt bør nok ikke nevnes her og gjøres offentlig. Men den spesielle OL-øvelsen bakkejern som utøves i Breviks OL, ler han godt av.

– Jeg kommer til Brevik for å ha det gøy. Det håper jeg mange andre gjør også, sier Gerhard Heiberg, BOKs høye beskytter.