Gå til sidens hovedinnhold

– En ny generasjon må lære bakkejern

Artikkelen er over 9 år gammel

– Det er jo rent for gærent at noen mennesker i distriktet ikke vet hva bakkejern er. Her trengs det tydeligvis litt opplæring, sier Per Henrik Rydning som er er regjerende norgesmester og er utnevnt til bakkejernsjef under Vinter-OL i Brevik.

Per Henrik Rydning har selv meldt seg på til bakkejernsrennet under Vinter-OL. Han skal til og med delta to ganger, for han er også oppført som del-taker med sitt alias som revyfiguren «Pilten». Han er gira på å bli OL-mester.

Han viser fram sine egne bakkejern som sannsynligvis er laget på Trosvik rundt 1910.

– Jeg fant to par bakkejern i kjelleren hjemme i barndomshjemmet mitt, forteller Per Henrik som umiddelbart ble tent på å lære seg å stå bakkejern.

Det klarte han med glans, selv om det er blitt noen knall og fall underveis.

Kjørte i nyttårshelga

– Jeg hadde med meg bakkejerna til Tuddal nå i nyttårshelga, og det gikk så det ula ned bakkene, påstår den ihuga bakkejernskjøreren som ikke har hatt nok snø til å trene i Breviks bakker hittil denne vinteren.

Bakkejerna oppsto i Brevik rundt 1910 og var svært populære i Brevik i årene 1910-1930-årene. Bakkejerna ble laget på de mekaniske verkstedene på Trosvik, Dalen Portland Cementfabrik (Norcem), Stålpressa og Blikkvaren, blant annet.

– Norcem lager opp nye bakkejern fortsatt, så vi skal ha mange nok å låne ut under Vinter-OL, sier bakkejernsjefen i Brevik Olympiske Komité.

Skal gi opplæring

Selv har Per Henrik Rydning hatt flere opplæringstimer i bakkejern med unger i Brevik.

– Ungene tar det fort, de synes det er kjempemoro. Og jeg synes det er gøy å lære bort, sier Per Henrik som er selvlært i idrettsgrenen.

Så fort det kommer snø nå i januar, vil Per Henrik Rydning sette i gang med nye kurs for store og små som har lyst til å lære seg bakkejern før OL starter.

– Hva er kunsten ved å stå på bakkejern?

– Det er å holde tauet stramt og å stå litt bakoverlent, sier Per Henrik.

Det er ikke akkurat så lett å demonstrere for fotografen nå som det ikke er snø, men med krokete knær og ikke akkurat så bakoverlent som han mener man bør være, viser han teknikken på bar asfalt. Under Prøve-OL i 1997 foregikk denne OL-øvelsen med bakkejern i Prestebakken som den heter på folkemunne, bakken opp forbi rådhuset på Øya. Under kommende Vinter-OL skal øvelsen gjennomføres i grusbakken opp forbi skolen på Furulund.

Før Vinter-OL skal Per Henrik pusse bakkejerna under for å gjøre dem glatte, akkurat slik man gjør det med skøyter.

Historisk tradisjon

– Det er ikke tilfeldig at bakkejern er en egen OL-øvelse i Brevik. Her i byen er dette en gammel, historisk tradisjon.

I rådhuset i Brevik var det blant annet et eget bakkejernsfengsel med bakkejern som var blitt beslaglagt av politiet. Det var egen politistasjon i rådhuset den gang det var populært med bakkejern i Brevik fra 1910, og mange lekte med dem i nettopp Prestebakken. Politiet mente det var farlig, for dette var tiden det begynte å komme biler til Brevik.

Det er også skrevet en egen sang til bakkejerna i Brevik. Den ble skrevet av Sam Eriksen i 1946.