– I min verden er alt mulig

Refleksolog Tanja Bye har etablert sin klinikk i Brevik Helsehus. Mange av pasientene hennes har plager med søvnløshet og livsstilssykdommer som ofte skyldes stress i arbeidshverdagen.

Refleksolog Tanja Bye har etablert sin klinikk i Brevik Helsehus. Mange av pasientene hennes har plager med søvnløshet og livsstilssykdommer som ofte skyldes stress i arbeidshverdagen. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Refleksolog Tanja Bye i Brevik opplever at svært mange av hennes pasienter strever med søvnproblemer og livsstilssykdommer. Hun forsøker å påvirke kroppen til å reparere seg selv uten medisiner.

DEL

– Annenhver person i Norge sliter med søvnproblematikk, enten ved at de har vansker med innsovning, eller at de sover for kort og våkner midt på natta, forteller Tanja Bye som flyttet klinikken sin fra Barfod gård i Langesund til Brevik Helsehus i oktober.

– Pasientene finner meg uansett hvor jeg er. Jeg har mange pasienter som ikke er fra mitt nære nærmiljø. Folk hører om meg aller mest gjennom jungeltelegrafen, sier Bye.

Og her fra andre etasje i Brevik Helsehus, med utsikt over Kanalen, Bybrua og indre havn, kommer pasientene med ulike problemer. Tanja kaller dem for livstilssykdommer.

– Vi mennesker skrur på stresshormonene for å takle hverdagen. Det fungerer en stund, men så orker man ikke mer og rammes kanskje av en likegyldighet til alt som skjer med en. Jeg har noen grep som kan hjelpe folk i slike situasjoner.

En refleksolog er etter hvert blitt en velkjent yrkesgruppe innen alternativ medisin. Tanja Bye er medlem i Refleksologforeningen som er en utøverforening for refleksologer, godkjent av Helsedirektoratet.

Tanja Bye var ferdig med sin utdannelse ved refeksologiskolen Medika Nova i Oslo i 2009. Siden 2010 har hun drevet egen, selvstendig klinikk.

– Refleksologi er en helhetlig behandlingsform for både fysiske og psykiske plager. En refleksolog kommuniserer via pasientens nerver i huden. Jeg kan velge å kommunisere gjennom hormoner, blodgjennomstrømming, muskulatur eller nerver. Jeg løser også opp psykiske blokkeringer, sier hun.

Sammen med journalisten kan Tanja Bye reflektere over alt vi mennesker i dag rammes av og får plager av. Det er ingen tvil om at det grenseløse arbeidslivet der ansatte er tilgjengelige for arbeidsgiver så å si hele døgnet, er en medvirkende årsak til at helseplager av ulik karakter oppstår.

– Men hvis alle er tilgjengelige for arbeidsgiver bestandig, så blir det jo sånn. Derimot hvis ansatte begynner å sette grenser, så må arbeidsgiver finne nye måter å løse ressursmangelen på, sier Tanja.

Hun ønsker at vi mennesker tar tak i vårt eget liv og fokuserer på det positive i vår hverdag og arbeidsdag, i det som gjør arbeidslivet vårt bra. Og ikke henger oss opp i de negative opplevelsene.

– Vi bør velge å ta bevisste valg for livet vårt, sier Tanja Bye som har mye på hjertet.

Artikkeltags