Kystkulturplan ut på høring

Porsgrunn kommune startet arbeidet med en kystkulturplan i 1995. Nå planlegges det tiltak på Brevik og Sandøya, ferdigstillelse av kyststi og øyhopping som sommeraktivitet.

Porsgrunn kommune startet arbeidet med en kystkulturplan i 1995. Nå planlegges det tiltak på Brevik og Sandøya, ferdigstillelse av kyststi og øyhopping som sommeraktivitet. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Siden 1995 har Porsgrunn kommune jobbet med planene om en kystkulturplan. Nå legges den ut på høring.

DEL

– Det begynner å bli noen år nå, så det blir veldig spennende å få tilbakemeldinger fra folk som har vært engasjert og involvert i prosessen, sier Lie.

Planen har tre utvalgte satsingsområder, der Brevik og Sandøya vil spille en av hovedrollene.

– Det er veldig mange organisasjoner og personer fra Brevik som har vært med i prosessen, i og med at det var bestemt at Brevik, Sandøya, øyane og skjærgården skal være et hovedsatsingsområde, sier Lie.

Ferdigstillelse av kyststien fra Stathelle til Larvik er også med i planene, og Lie sier det har vært utfordringer knyttet til dette.

– Stien er delvis ferdig, men noen strekninger er vanskelige, sier Lie.

Han sier det både har vært problemer med naturlige hindringer i terrenget og at kommunen ikke har kommet til enighet med alle grunneierne.

– Vi har ikke har fått alle de grunneieravtalene vi gjerne vil ha, sier Lie.

Han sier kommunen har lagt en ny strategi for dette, men understreker at det er ønskelig at alle parter skal komme til enighet uten bruk av tvang.

– Det er det primære ønsket å unngå tvang, men en har andre virkemidler en kan bringe inn, dersom det blir vanskelig å komme fram til frivillige avtaler, sier Lie.

Følg PD på Facebook

– Åpner kysten for flere

Bjørnar Løkstad i Grenland friluftsråd tror kystkulturplanen vil føre til at flere enn båtfolket får glede av skjærgården.

– Det er kjempeviktig og det er flott at vi får utløst det potensialet som ligger i porsgrunnsskjærgården. Inntil nå så har det vært forbeholdt de som har båt, sier Løkstad.

Han mener at mange av tiltakene som ligger i handlingsplanen, fører til at det nå blir åpent for de som ikke har egen båt.

– Da kan du bruke ferger, kollektivtransport og det blir virksomhet på øyene. Da treffer man en mye større og helt annen målgruppe, sier Løkstad.

Han tror satsing på øyhopping og kyststi vil åpne for hittil ukjente perler.

– Det tror jeg helt sikkert, for det er sikkert mange som ikke har så god kjennskap til disse øyene. Ser du på den nye brua ut til Kattøya, så har det åpnet seg for alle, sier Løkstad.

Han gleder seg også til kyststien kommer på plass.

– Nå går det sammenhengende kyststi østover og nordover, så er det sperre i Porsgrunn. Å få koblet sammen disse er håpet vårt, sier Løkstad.

– Gledelig at det endelig kommer

Kjell Ivar Brynsrud har ønsket seg en kyststi siden 1963. Nå gleder han seg over at det endelig skjer noe.

– Det er gledelig at det også i Porsgrunn begynner å nærme seg en slutt på dette, slik at vi at vi får en sammenhengende kyststi gjennom Telemark, sier Brynsrud.

Han sier forslaget om en kyststi ble fremmet av friluft- og miljørådet i Porsgrunn og Porsgrunn og Omegn Turistforening (POT) så tidlig som i 1963.

– Da var vi blant de første i landet, men fordi det var enkelte som ikke ville ha dette, så stoppet alt opp. Nå i de siste årene har kommunen og det offentlige tatt fatt i det, slik at vi nå er de siste. Derfor er det ekstra gledelig at det nå kommer, sier Brynsrud.

– Møtte motstand

Han sier frivillige friluftsorganisasjoner i sin tid var godt i gang med å merke stier, da de møtte på motstand.

– Det var grunneiere som ikke forsto verdien av å ha denne kyststien og at allmennheten skulle ha friluftsmuligheter. Da er det lettest å si nei, hvis man ikke vil forstå, sier Brynsrud.

Han tror en kyststi vil øke regionens attraktivitet for grunneierne.

– Jeg har vært forundret hele tiden, for jeg er sikker på at flere av disse eiendommene, der de ikke ønsket å ha kyststi, ville ha tjent på det, sier Brynsrud.

Han viser til at kyststien er salgsargumenter i andre fylker.

– I Vestfold averterer de som skal selge hytter eller hyttetomter med at det ligger nært til kyststien. Det er et kvalitetsstempel for områdene som de er på, sier Brynsrud.

Artikkeltags