Gå til sidens hovedinnhold

Lager bakkejern til Vinter-OL

Artikkelen er over 9 år gammel

10 par nye bakkejern ble i formiddag laget i det mekaniske verkstedet på Norcem. Bakkejerna er bestilt av Brevik Olympiske Komité og skal benyttes under bakkejernsøvelsen i Vinter-OL i Brevik.

Platebas Arnt Gulliksen (62) og hovedtillitsvalgt Tom Jacobsen (54) påtok seg oppgaven med å lage bakkejerna.

– Da jeg vokste opp, husker jeg at besteforeldrene mine snakket om at de hadde pleid å stå på bakkejern i Brevik, forteller Arnt Gulliksen.

Han synes det er kjempemoro å få være med på å opprettholde den gamle bakkejerntradisjonen i Brevik i forbindelse med Vinter-OL.

Tom Jacobsen er medlem i Brevik Olympiske Komité, og hans hovedoppgave til OL har vært å skaffe flere nye bakkejern.

– Vi laget 15 bakkejern til Prøve-OL i Brevik i 1997, og de er nok gitt bort til noen prominente gjester. Det blir sikkert disse nye bakkejerna også, sier Tom Jacobsen.

Det er ingen tvil blant breviksfolk om at å stå på bakkejern er en skikkelig tradisjon fra Brevik. De første bakkejerna ble laget rundt 1910 på Trosvik Verksted og på verkstedet ved Norcem.

– Den gang var det smedene som smidde og bøyde bakkejerna. Nå brenner vi med moderne varme, det vil si en vanlig brenner med sveisegassen acytilen og oksygen, forteller Arnt Gulliksen.

Arnt Gulliksen er klar på at å lage bakkejern er en oppgave for fagfolk med kompetanse. Dette er ikke en jobb for amatører. Derfor stiller Norcem opp for lokalsamfunnet foran det verdensberømte Vinter-OL.