Gå til sidens hovedinnhold

– Lenge siden jeg har ledd så hjertelig

Artikkelen er over 9 år gammel

Tor Berg (79) var landslagstrener på skøyter i årene 1960-1979. Han var blant annet treneren til Knut «Kuppern» Johannesen, Fred Anton Maier og de tre S-ene i norsk skøytesport. I helga var han hedersgjest under Vinter-OL i Brevik.

– Det er lenge siden jeg har ledd så hjertelig som under disse tre dagene sammen med Brevik Olympiske Komité. Dette har vært en fantastisk opplevelse å være med på, sier en smilende og fornøyd Tor Berg et par timer før han skal forlate Brevik.

Tor Berg er overbevist om at OL-presidenten i Brevik, John Fredrik Tittei Fosse, er stein gæren, i positiv forstand.

– Jeg har veldig sansen for den blandingen av humor og alvor som disse gutta i Brevik står for, sier Berg.

Etter at Tor Berg ga seg som skøytetrener, var han kontorsjef i Forsvaret. Men nå har han vært pensjonist i 16 år, og i sommer fyller han 80 år.

Sitt 4. OL i Brevik

– Jeg fikk med meg tre OL i min tid som skøytetrener. Det var Grenoble i 1968, Zapporo i 1972 og Innsbruck i 1976. Nå har jeg fått med meg mitt fjerde OL, og det var i Brevik, ler Tor Berg og er vennlig og imøtekommende overfor Brevikspostens medarbeider.

– Jeg har truffet så mange flotte mennesker denne helga i Brevik, og det har jeg satt stor pris på sier Berg.

I tillegg til å være landslags-trener på skøyter, var Berg klubbtrener i ASK (Arbeidernes Skøyteklubb) og trener i Norges Sykkelforbund i tre år. Han var også lærer ved Norges Idrettshøgskole i en årrekke. I noen år var han også sprinttrener, blant annet for Lasse Efskind på begynnelsen av 1970-tallet.

– Hvilke egenskaper må man ha for å være topptrener på landslagsnivå på skøyter?

– Jeg tror det er mine lederegenskaper som har vært det viktigste på denne veien. Det å trene de tøffeste skøytegutta gjorde at jeg hele tiden hadde sterke viljer å bryne meg på. Vi har hatt mange intense diskusjoner, men det har gått bra.

Elegant sport

Tor Berg har ingen formell trenerutdannelse, men har hele livet kurset seg og har fulgt godt med i skøyteutviklingen i de årene han var landslagstrener.

– Er du enig i at skøytesporten er en estetisk vakker sportsgren?

– Å ja, det er jeg helt enig i. Det er som om jeg skulle ha sagt det selv. Skøytesporten er en elegant sport, sier Tor Berg.

Da Tor Berg sluttet som landslagstrener, gjorde han det fordi han hadde lovet sin kone et roligere liv.

– Jeg har ikke ofret noe for idretten, men det har min kone gjort, sier Tor Berg som satte stor pris på å få være hedersgjest i Brevik, nettopp sammen med sin kone.

– Tusen takk for opplevelsene i Brevik.