Gå til sidens hovedinnhold

Lurte OL-gutta trill rundt

Artikkelen er over 9 år gammel

Det var Jon Rangfred Hanssen (55) fra Skien som lurte OL-arrangørene og deler av publikum under skøyteløpet i OL i Brevik forrige helg. Speaker Jan Kjell Johansen ropte ham opp som Eric Heiden.

Han var påmeldt som Heric Eiden, utstudert til å bli forvekslet med den amerikanske mestvinnende OL-mesteren på skøyter gjennom tidene.

– Jeg bestemte meg for at jeg ville lage litt ekstra moro. Jeg har jo oppfattet at Vinter-OL i Brevik mest sannsynlig kommer til å bli arrangert bare denne ene gangen. Jeg ville gi mitt spesielle, humoristiske bidrag til arrangementet, ler Jon Rangfred Hanssen.

Han drev spøken langt. Dagen før OL-åpningen ringte han til OL-president John Fredrik Tittei Fosse og presenterte seg på engelsk og sa at han ville melde på Franco Nones til skirennet og Eric Heiden i skøyter, uten å få nevneverdige reaksjoner.

Nå rakk ikke Hanssen langrennet på grunn av andre prioriteringer av sin tid denne lørdagen. Men skøyteløpet rakk han, og der gikk han parløp med den opprinnelige breviksgutten Per Ludvig «Pellek» Gusfre, i dag bosatt i Langesund.

– Jeg tok fram en gammel trikotdrakt som jeg sprøytelakkerte i gull. Og på ryggen limte jeg noen gullbokstaver slik at det sto «Eric H Eiden», forteller en lattermild Jon Rangfred Hanssen.

Inni trikoten stappet han lår og legger med fire lange sykkelbukser pluss noen håndklær. Eric Heiden var jo velkjent for sine muskulære, store lår som han vant 5 OL-gull med under OL i Lake Placid i 1980.

– Jeg kom litt dårlig ut av startstreken, for jeg var opptatt av at Gusfre skulle få en god start. Og Gusfre vant jo. «Slow down, slow down», sa Gusfre til meg underveis.

Men i siste sving gikk det galt for den falske Eric Heiden. Han ramla i fin stil. Og vinneren av parløpet ble nettopp Per Ludvig «Pellek» Gusfre.

– Ærlig talt hadde jeg håpet på enda mer konkurranse. Jeg hadde tross alt løpt gjennom Breviks gater og varmet skikkelig opp, forteller spøkefuglen.

Jon Rangfred hadde det moro allerede i påmeldingsuka der han skapte usikkerhet med sin engelske tale og pågående masing etter å få nummerskiltet sitt.

– Dette var skikkelig moro. Det var jo ingen som avslørte meg skikkelig. Ikke en gang Fred Anton Maier som riktignok så litt undrende på meg, sier spøkefuglen Jon Rangfred Hanssen.

– Å jasså, var det bare Jon

Jan Kjell Johansen, som var speaker under Vinter-OL i Brevik, synes det er morsomt at han ble lurt av den falske Eric Heiden.

– Å jasså, var det bare Jon Rangfred Hanssen. Det var sabla bra gjort, sier Jan Kjell Johansen.

Johansen ropte opp Eric Heiden til startstreken under skøyteløpet. OL-speakeren påstår at han ikke lot seg lure helt. Han syntes blant annet at de utstappede runde lårene og leggene var litt for dårlig kamuflasje.

– Men det var en fin spøk, ler BOK-speaker Jan Kjell Johansen.