Gå til sidens hovedinnhold

– Overveldende Vinter-OL i Brevik

Artikkelen er over 9 år gammel

– Vi har hatt tre overveldende dager i Brevik under Vinter-OL, sier den tidligere ungarske landslagsløperen på skøyter, Kornél Pajor (88).

Han var en av de inviterte hedersgjestene som var med og kastet glans over OL-arrangementet i Brevik. Sammen med sin kone Susanne gikk han rundt og snakket med folk og hadde det hyggelig.

– Det er et makeløst arrangement. Jeg er full av beundring for arrangørene som ofrer så mye av sin tid for å få dette til, sa Pajor.

Kornél Pajor er født i Budapest. Han gikk for det ungarske landslaget i årene 1948 til 1954. Pajor klarte aldri å ta OL-medalje, men han vant bronse i EM i Davos i 1949 og ble verdensmester i allround på Bislett stadion i Oslo i 1952. Pajor og Hjalmar Hjallis Andersen var rivaler og ble venner. I Brevik i helga møttes de igjen og hadde hyggelige dager i fellesskap.

– Etter EM i Helsinki hoppet jeg av til Sverige, forteller Pajor som siden har bodd i Stockholm og jobbet som arkitekt.

Møtte kong Haakon

Kornél Pajor forteller at etter VM i Oslo i 1952 var han på et oppvisningsarrangement i Oslo. Da ble han ropt opp til Norges kong Haakon. Kongen ville møte Pajor.

– Da sa kong Haakon til meg at jeg alltid ville være velkommen i Norge. Og det har jeg følt siden, sier Kornél Pajor.

Pajor gikk som ISU-løper (Det internasjonale skøyteforbundet) i 1950 og 1951. Fra 1952 gikk han for Sverige. Kornél Pajor var toppidrettsutøver helt til han ga seg som aktiv i 1954.