Speiding og vennskap i 70 år

Malene Olsen fra Heistad, Christina Larsen fra Herøya og Lisa Marie Navjord Jensen fra Eidanger er speidere i 1. Heistad speidergruppe. De setter aller mest pris på vennskapet og friluftslivet i speider?n.

Malene Olsen fra Heistad, Christina Larsen fra Herøya og Lisa Marie Navjord Jensen fra Eidanger er speidere i 1. Heistad speidergruppe. De setter aller mest pris på vennskapet og friluftslivet i speider?n. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

– Mine beste venner har jeg møtt i speider’n, forteller 16 år gamle Christina Larsen som er en av Heistad-speiderne. I år er det 70 år siden 1. Heistad speidergruppe ble stiftet.

DEL

Det skal feires med stor jubilumsfest, og de inviterer alle på Heistad og Brattås til å være med på markeringen.

Heistadspeiderne er historiske. De er den eneste norske speidergruppa som ble stiftet under den 2. verdenskrig. Da var organisert speiding forbudt av tyskerne. Men grunnleggeren Finn Grossner trosset forbudet og startet troppen Eidanger i 1942. Året etter ble navnet endret til Heistad.

I speidertroppens aller første møtereferat står det beskrevet at troppsleder Finn Gossner fortalte at han stiftet førerpatruljen uten noe som helst samvittighetsnag over at dette var ulovlig. De faste utemøtene ble holdt på Steinbrekka. Det var ikke så langt fra guttenes faste møtested, vedstablene til baker’n.

1. Heistad speidergruppe er tilsluttet Norges Speiderforbund. De første jentene ble tatt inn i troppen i 1987. I dag er det like mange jenter som gutter som favner en stor omkrets fra Heistad til Herøya.

Jubileumstur til Sveits

Jubileumsfeiringen har Heistadspeiderne holdt på med i noen måneder.

– I sommer var 24 av speiderne med på jubileumstur til Kandersteg i Sveits. Der er det et stort, internasjonalt speidersenter der speidere fra hele verden samles og har aktiviteter sammen, forteller speiderleder Nora-Britt Storhaug.

Og speiderne i heistadtroppen forteller om hvor viktig vennskapet er for dem, sammen med friluftslivet som de har som felles interesse.

– Mine beste venner har jeg altså møtt i speider’n, sier Christina Larsen (16).

Hun forteller at de vennene har hun møtt på flere speider-leire, og vennene kommer blant annet fra Asker og Stavanger.

Malene Olsen (13) og Lisa Marie Navjord Jensen (12) er enige med Christina Larsen i at speider’n bidrar til å knytte vennskapsbånd i ungdomstida. De er glade i å ligge i telt og av og til også ute i gapahuk.

– Det er mye bedre å være med i speider’n enn å spille fotball eller henge på hjørnet, sier Malene Olsen.

Ganske enkelt er de tre speiderjentene enige om at de har det gøy sammen i Heistad- speiderne.

Ute i naturen

Vegard Storhaug (14) og Ole Martin Olsen (15) forteller at de liker å være i aktivitet og å være ute i naturen. De setter også pris på vennskap og kameratskap gjennom speider’n.

Onsdag kveld deltok Vegard og Ole Martin sammen med de andre speiderne, ledere og foreldre i arbeidet med å rigge klar leiren som skal ta imot speidere og gjester under jubileumsfesten lørdag som starter med flaggheising klokka 11.

1. Heistad speidergruppe har som formålsparagraf å utvikle speidere til å bli selvstendige og ansvarsbevisste mennesker. De legger vekt på friluftsliv, samfunnsengasjement, internasjonal forståelse, speideridealene, medbestemmelse og ansvar.

Heistadspeiderne har et tettpakket program ut over høsten, med både gruppeturer, tropps-turer, patruljeturer, kretsleir og landsleir. I 2013 blir det store høydepunktet å bli med på landsleiren i Stavanger.

Fast tilholdssted for Heistad-speiderne er speiderhytta helt innerst i Lundedalen.

Artikkeltags