Gå til sidens hovedinnhold

Sten Stensen danket ut på bakkejern

Artikkelen er over 9 år gammel

Norges store skøytestjerne, Sten Stensen, var i noen minutter regjerende OL-mester i bakkejern under Vinter-OL i Brevik søndag ettermiddag.

Stensen gjennomførte sitt livs første bakkejernløp på tiden 11.6 sekunder. Da slo han Øyvind Ingebretsen som akkurat hadde gått på tiden 12,4, og alle trodde at Ingebretsens innsats var umulig å slå.

Det skulle vise seg at gjennomføringen av den helt særegne OL-øvelsen bakkejern som kun eksisterer i Brevik, utviklet seg til rene thrilleren. Sten Stensen gjennomførte sitt løp med elegant stil og fart, men han gikk rett på trynet akkurat da han hadde passert målstreken. Det var vill jubel fra publikum for Sten Stensen, både da han startet på toppen av bakkejernbakken, og da han lå nede for full telling. En smilende Stensen innrømmet etterpå at konkurranseinstinktet gjorde at han satset all sin innsats da han stilte på startstreken.

Mestere og jyplinger

Sten Stensen hadde altså tiden 11.6 sekunder. Så kom sannelig jyplingen Tormod André Gusfre (36) fra OL-byen Brevik og gjennomførte sitt løp på elegante 11.5 sekunder. Alle trodde at tiden til Gusfre fra selveste OL-byen Brevik var umulig å slå.

Men joda, nye talenter i bakkejern dukker stadig opp. Espen Flåtten fra Larvik (men oppvokst i Porsgrunn) kom på banen og leverte en forunderlig innsats. Han leverte en noe urolig nedfart i bakken, og avsluttet på ett ben på ett bakkejern. Hans sluttid var 11,1 ned OL-bakken. Publikum jublet for det de trodde ville bli den første OL-mesteren i bakkejern.

Men så kom en noe målbevisst og selvbevisst Svein Erik Nilsen (44) fra Stathelle i sin trikotdrakt, inkludert støttestrømpe rundt den runde magen og knebeskyttere. Med sine 104 kilos kroppsvekt fikk han en forrykelig fart ned OL-bakken og ble OL-mester i bakkejern med den fantastiske tiden på 1,1 sekunder.

Knall og fall

Publikum og utøvere storkoste seg under denne morsomme og elleville OL-konkurransen i bakkejern. Smilet og latteren satt løst hos både utøvere og publikummere. Og Brevik Olympiske Komité jobbet hardt for å holde publikum unna selve bakkerennet, av sikkerhetsmessige grunner.

Det var mye knall og fall, men utrolig nok gikk det bra med de fleste. Porsgrunn Røde Kors Hjelpekorps måtte imidlertid ta seg av en utøver etter bakkejernløpet, fordi han hadde ramlet og slått et sår i hodet. Røde Kors tok hånd om den unge mannen og fikk stoppet blødingen fra hodet med rensing og en bandasje.

Vinter-OL i Brevik ble også søndag en fantastisk vakker og flott opplevelse for både utøvere og tusenvis av publikummere. Sola skinte fra en skyfri himmel, og det var 0 grader på OL-arenaen på Furulund. Det er absolutt ikke mulig for noen arrangører å få bedre forhold enn det som Vår Herre skjenket Brevik denne helgen. Presis klokken 16 ble OL-ilden slukket. Tidenes beste Vinter-OL i Brevik var fullendt, med stor suksess.