Vil ikke knyttes til naziklær

BEDRE BILDE: Brevik skal knyttes til noe koselig, og ikke til en butikk med naziklær i Tyskland, sier Tittei Fosse. Her med en softis på brua til Øya.

BEDRE BILDE: Brevik skal knyttes til noe koselig, og ikke til en butikk med naziklær i Tyskland, sier Tittei Fosse. Her med en softis på brua til Øya.

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

«Tittei» Fosse vil ikke bo i nazibyen Brevik.

DEL

– Dette er noe forbanna dritt! For oss som bor her ute, er Brevik noe som er trivelig og hyggelig. Det skal ikke settes opp mot noe dritt som det nazigreiene, refser Tittei.

Da John Fredrik «Tittei» Fosse hørte nyheten om den nyåpna butikken «Brevik» i Hamburg, Tyskland, ringte han ambassaden, med klar beskjed: Dette må stoppes!

Torsdag åpnet butikken som selger naziklærne «Thor Steinar».

Og tyske myndigheter er i sving med å vurdere det juridiske i å bruke det norske flagget og norske byers navn på butikkene.

Ikke nazibutikken

Han håper ikke tonen nå blir at «Brevik, det er butikken som selger naziutstyr det».

– Nei, jeg liker ikke den tanken. Når du hører ordet Brevik, skal du tenke på at det er en koselig plass der jeg har vært. Det skal forbindes med noe hyggelig, sier presidenten i Brevik Olympiske Komité.

Han, og sannsynligvis resten av Breviks befolkning om ikke flere, håper at de tyske myndighetene får retten med seg og nekte dem å fronte butikkene med norske flagg og norske bynavn.

Ytringsfrihet?

Skiltet over butikken prydes av to norske flagg, og flere av klærne er påsydd norske flagg og symboler.

– Kan dette forsvares i ytringsfrihetens navn?

– Nei, det synes jeg absolutt ikke. Dette har ikke noe med ytringsfrihet å gjøre, og er langt, langt over streken, sier Fosse.

Men en ting er sikkert. Han er blitt engasjert i å gjøre Brevik til en enda bedre by å bo i.

– Man får jo enda mer lyst til å gjøre noe positivt for Brevik etter dette. Byen har jo tydeligvis blitt berømt, sier Tittei.

– Ikke historisk belegg for navnet

Johnny Sørensen i Brevik Historielag tror navnet er helt tilfeldig.

Det skal i hvert fall ikke være noen historiske grunner til at Brevik pryder butikkskiltet.

– Det var ikke flere nazister i Brevik enn andre steder under krigen. Ingen spesielle grupperinger hadde tilholdssted her heller, så jeg ser ikke at det skal være noe historisk belegg for dette navnevalget, sier Sørensen.

Artikkeltags