Oppgaven til historielaget er å formidle Breviks historie. Ett av deres virkemidler er å markere jubileer. I fjor markerte de at Breviksbrua var 50 år. Neste år skal de markere kirkens 50-årsdag. Onsdag skal de ha en historisk aften for å feire bursdagen til Curt Adeler. Den 390. i rekken.

– De andre markeringene har vært runde tall, men hvorfor markere 390-årsdagen?

– Curt Adeler er Curt Adeler. Det blir et vorspiel til 400-årsdagen hans, sier nestleder i Brevik Historielag, Tone Bente Bergene Holm.

Fest på en onsdag

Curt Adeler skal gjøres stas på med foredrag av Carsten Ingar Albretsen, Arild Bakke skal stå for musikalsk underholdning og Leif Haugen skal vise film i kinosalen på bymuseet.

– Vi har også fått skjenkebevilling, og skal ha enkel bevertning slik at folk kan kose seg. At alt dette skjer på en onsdag, har ikke styret i historielaget tro på at vil være noe problem for oppmøtet.

– Sist vi hadde historisk aften var det kø ut av gården. Det er plass til 80-90 stykker her, og det er førstemann til mølla.

Adlet

Styret i Brevik Historielag er ikke i tvil om at det er på sin plass å feire Curt Adeler selv om det er 10 år til han ville vært 400 år.

– Vi hører hele tiden om Tordenskiold, men lite om Curt Adeler. Han er en ekte sjøhelt, en slik som vi bare hører om i eventyr nå. Han trenger å bli løftet fram, mener Bergene Holm.

Hun peker på at han er Breviks historiske helt, og at han har betydd mye for byen.

– Han bygger opp om identiteten i Brevik, mener styremedlem Aud Darrud.

Godt kjent

Styret mener at Curt Adeler er veldig kjent i Brevik, men mener likevel at det er nødvendig å minne folk om ham.

– Det handler om at de yngre generasjoner skal få vite hvem han er, og det er en del innflyttere til Brevik som kanskje ikke kjenner ham, avslutter Darrud.