Da Marit Andrine (40) fikk telefonen om at hun var koronasmittet ble hun sjokkert – så kom skammen

SKAM OG SKYLD: Da hun fikk vite at hun var smittet av korona kjente hun på skammen, men det gikk gradvis over.

SKAM OG SKYLD: Da hun fikk vite at hun var smittet av korona kjente hun på skammen, men det gikk gradvis over. Foto:

For halvannen uke siden ble Marit Andrine Tunheim oppringt av kommuneoverlegen. Koronatesten kom tilbake positiv.

DEL

Innlandet  (Glåmdalen) Marit Andrine Tunheim merket at hun hadde vondt i halsen tirsdag kveld for to uker siden. Hun trodde det var en vanlig forkjølelse, men bestilte time hos koronatestsenteret på Øverby.

Torsdag tok hun testen. Lørdag ble hun oppringt av kommuneoverlege Siri Fuglem Berg i Gjøvik kommune. Testen var positiv på korona.

– Jeg fikk litt sjokk. Jeg har testet meg mange ganger, siden jeg er mye forkjøla. Jeg har fulgt alle smittevernregler og derfor ble jeg overrasket over at jeg hadde fått korona, sier Tunheim.

Bursdagsfeiring

Hun kjente umiddelbart på skam fordi hun hadde vært sosial. På det tidspunktet ante hun ikke hvor hun var blitt smittet, men var redd det kom fra et 40-årslag helgen før.

– Jeg var redd noen der hadde vært smittet, og så smittet meg og flere av festdeltakerne. Vi hadde kun elleve gjester og opprettholdt god avstand. Vi fulgte alle smittevernregler, påpeker Tunheim.

Bursdagsfeiringen ble arrangert før det kom ytterligere innskjerpinger fra myndighetene rundt sosial kontakt, og antall gjester man kan ha.

Smitten kom ikke fra 40-årslaget. Tunheim er lettet over det. Hun vet hvor smitten kommer fra, men ønsker ikke å utdype det overfor OA. Tunheim klandrer ikke personen som smittet henne.

– Vedkommende har vært veldig uheldig, sier Tunheim.

Hun vil påpeke at det er viktig at alle med det minste snev av symptomer tester seg.

Likner influensa

Marit Andrine Tunheim er fortsatt syk, snaut to uker etter at hun kjente de første symptomene. Ifølge Tunheim startet det hele med en vanlig forkjølelse. I forkant hadde hun altså trolig blitt smittet av korona, og innen testen ble tatt utviklet også koronasymptomene seg.

Tunheim beskriver sykdomsforløpet forholdsvis likt vanlig influensa. Snaut to uker senere er hun ikke helt frisk.

– Det går litt opp og ned. Noen dager føler jeg meg bedre og tror jeg er på bedringens vei, men så blir jeg dårligere igjen, sier Tunheim.

Hun beskriver symptomene som feber, mye vondt i hodet og svimmel og ellers dårlig allmenntilstand.

Skam

Umiddelbart etter at Tunheim hadde fått testresultatene kjente hun på skam. Hun var redd hun hadde smittet noen, men etter hvert ble følelsene av skyld og skam borte.

Dagen før hun kjente symptomer hadde hun blant annet deltatt på et politisk møte. De som satt nærmest henne i møtet ble sendt i karantene. Hun kjente på skyldfølelse over å sende noen i karantene, men var også redd hun kunne ha smittet noen.

– Jeg vet ikke om noen, utenfor huset vårt, som har blitt smittet på grunn av meg. Heldigvis, sier Tunheim.

Siden hun kjente symptomer har hun sittet isolert hjemme. Da testresultatet kom tilbake positivt har hun også i størst mulig grad forsøkt å isolere seg i sitt eget hjem, i forsøk på å unngå å smitte andre familiemedlemmer.

På sin egen 40-årsdag satt hun isolert for seg selv i et eget rom hjemme.

Smitteteam

En drøy uke det positive testresultatet føler hun ikke på skam og skyldfølelse lenger.

– Vi har venner som har stilt opp for oss. De har kommet med boller på døra til oss og har gjort nødvendige ærender for oss, sier Tunheim.

Hun tror slike ting bidrar til å minske skammen. Dessuten roser hun smitteteamet i Gjøvik.

– De er helt enestående. De har ringt meg annenhver dag, minst. De står på tidlig og seint fortjener en skikkelig klapp på skuldra, sier Tunheim.

STERKE FØLELSER: Karoline Duenger (t.v.) sier at flere bryter sammen og gråter når de får beskjed om at de er koronasmittet. Her er hun sammen med kommuneoverlege Siri Fuglem Berg.

STERKE FØLELSER: Karoline Duenger (t.v.) sier at flere bryter sammen og gråter når de får beskjed om at de er koronasmittet. Her er hun sammen med kommuneoverlege Siri Fuglem Berg.

Skyldfølelse

Flere av de som blir oppringt av Gjøvik kommunes koronateam med positivt prøveresultat kjenner på både skam og skyldfølelse. Noen bryter ut i gråt.

– Det er noen som blir veldig lei seg. De blir lei seg når de begynner å tenke på hvor de har vært i det siste og hvem de har hatt kontakt med, sier leder for helsetjenesten, koronatelefonen og testenteret, Karoline Duenger i Gjøvik kommune.

Når den positive testen er et faktum starter smittesporingen. Koronateamet i kommunen starter å stille spørsmål rundt hvor den smittede har vært og sosiale kontakter. Det hender sterke følelser tar overhånd i løpet av samtalen.

– For mange er det også et sjokk at man er smittet. Ofte blir man testet så tidlig i sykdomsforløpet at man knapt har symptomer. Det hender vi må ringe tilbake senere fordi det er sterke følelser hos den som er smittet, sier Duenger.

I verste fall frykter de at de kan ha smittet mor eller bestemor på åtti, men skyldfølelsen gjelder også overfor alle nærkontaktene man setter i karantene. Ti dager med svært mange begrensninger i hverdagen.

– Ytterste konsekvens er jo å smitte noen, men det med å sette noen i karantene er heller ikke enkelt. Vi har noen som sier at de gruer seg til å komme tilbake på jobb etter å ha vært syke med korona, nettopp på grunn av dette, sier Duenger.

Snakk med barna

Foreløpig er det ingen barn som skal ha gitt uttrykk for at de gruer seg til å komme tilbake på skolen av samme grunn. Duenger er særlig opptatt av å snakke med barna om disse tingene.

– Ingen barn skal behøve å kjenne på skyldfølelse eller skam over å ha satt klassen sin i karantene, sier Duenger.

Hun påpeker at koronaviruset kan ramme hvem som helst. De som har få sosiale kontakter har mindre risiko for å bli smittet, men om man blir smittet trenger det ikke å bety at man har vært uforsiktig

– Vi har flere som har vært flinke til å overholde alle regler, men likevel blir smittet. I de fleste tilfeller finner vi ut hvor smitten kommer fra, men det hender vi ikke klarer å finne ut av det, sier Duenger.

Hun mener folk må være forsiktige med å dømme andre selv om de har blitt smittet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken