Da Mette kom hjem fra tannlegen ble hun helt sjokkert: – Den ser ikke ut, den er helt skamklipt!

FIKK SJOKK: Mette Kristiansen ble rystet og sjokkert da hun så hvordan hekken hennes var beskåret av kommunen. Ifølge Hege Larsen i Sandefjord kommune har hun fått varsel om at hekken hennes var for høy, og at den måtte klippes.

FIKK SJOKK: Mette Kristiansen ble rystet og sjokkert da hun så hvordan hekken hennes var beskåret av kommunen. Ifølge Hege Larsen i Sandefjord kommune har hun fått varsel om at hekken hennes var for høy, og at den måtte klippes. Foto:

Mandag var Mette Kristiansen en tur hos tannlegen. Da hun kom hjem fikk hun hakeslepp.

DEL

(Arbeidets Rett) Kristiansen bor i et hus i Hoksrødveien i Andebu. Rundt huset og hagen har hun en tujahekk, som har vært der i flere år. Mandag ble deler av denne hekken beskåret. Men ikke av henne selv.

– Da jeg kom hjem var deler av hekken helt skamklipt! Jeg ble helt sjokkert! Sandefjord kommune hadde vært hos meg mens jeg var borte. Nå ser det ikke ut her. De har ødelagt hekken min, men det er jeg som må rydde opp, sier Kristiansen oppgitt.

Hun kontaktet kommunen tirsdag, for å få en forklaring. Da fikk hun beskjed om at deler av hekken var beskåret av hensyn til trafikken og krysset i veien.

– Hun jeg snakket med i kommunen sa at de hadde sendt meg en varsling om at hekken var for høy. Den hadde de lagt i postkassa mi, men jeg har ikke sett noe til den. Jeg har heller ikke fått noen forvarsel i løpet av de siste ukene. Så nå er jeg ganske forbannet. Men jeg kommer jo ingen vei med dette. De i kommunen kan jo bare gjøre som de vil, forteller hekkeieren.

Satt opp som skjerming

Ifølge Kristiansen ble hekken i sin tid satt opp som en skjerming fra veien utenfor huset. Den har vokst i årenes løp, og Kristiansen anslår at den er og var to meter på det høyeste.

– Ettersom du bor rett ved et kryss, så er kanskje to meter for høyt med tanke på sikten til dem som ferdes på veien?

– Det har jeg ikke tenkt på. Hekken ble satt opp for å skjerme meg selv. Den hjalp også når det gjaldt å få ned farten på bilene. Tidligere kjørte folk fort forbi. Hekken gjorde at farten ble senket, svarer hun.

BLE BESKÅRET: Hensynet til trafikksikkerheten gjorde at Sandefjord kommune tok grep, og klippet deler av hekken til Mette Kristiansen. Den ser nå slik ut.

BLE BESKÅRET: Hensynet til trafikksikkerheten gjorde at Sandefjord kommune tok grep, og klippet deler av hekken til Mette Kristiansen. Den ser nå slik ut. Foto:

Kristiansen opplyser at hekken har blitt klipt jevnlig, og i sommer ble den også beskåret en halvmeter inn.

– Men det hjalp visst ikke, sier hun frustrert.

– Fikk varsel

Hege Larsen, som er arbeidsleder i veivedlikehold i Sandefjord kommune, bekrefter at kommunen har beskåret hekken til Kristiansen. Hun er derimot klar på at huseieren har fått varsel om at hekken var for høy.

– Hun fikk varsel av oss i vinter/våres, samme dag som en av naboene hennes over veien fikk varsel om det samme. Varselet ble lagt i postkassa hennes. Det kan jeg si med 100 prosent sikkerhet, for det var jeg som la det der. I dette varselet sto det at hun hadde tre uker på seg til å fikse hekken, hvis ikke gjør vi i kommunen det når vi har mulighet til det, sier Larsen, som for øvrig legger til at Kristiansens nabo fikset sin hekk samme dag som varselet ble gitt.

Ifølge Larsen får ikke hekkeiere noen flere varsler enn det som legges i postkassen.

– Skulle jeg ringt rundt til alle hekkeiere i kommunen så hadde jeg ikke hatt tid til annet. Så vi ringer ikke rundt og advarer folk om at vi kommer og klipper.

De fleste ordner opp selv

Larsen opplyser at rundt 150 huseiere får varsler om høye hekker hvert år. De fleste av dem tar «saksen» i egne hender.

– 99 prosent av alle som får brev fra oss gjør noe. Ja, de fikser hekken selv. Så er det den ene prosenten som vi må klippe hekkene til. Vi klipper på kommunens regning, men opprydningen må de ta selv.

Hun er klar på at dem som eier eller disponerer en eiendom har ansvar for å sørge for fri sikt ved avkjørsel og mot veikryss.

– Det står også klart og tydelig i vegtrafikkloven, påpeker Larsen, og fortsetter:

– Veien som er ved Kristiansens hekk blir brukt av mange barn. Ulykker kan skje. Derfor er det viktig at sikten er god, for å unngå dette.

Larsen har for øvrig forståelse for at enkelte kan bli litt forfjamset når de oppdager at kommunen har gjort klippejobben for dem.

– Det skjønner jeg. Men i dette tilfellet er jeg 100 prosent sikker på at varselet har kommet fram, avslutter Larsen, som oppfordrer andre huseiere til å sjekke at deres hekker og busker er som de bør være i henhold til vei, fri sikt og trafikksikkerhet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken