– Endelig har jeg en egen plass hvor jeg kan samle alt på ett sted, sier hun.

Hun har åpna sin egen klinikk i et lokale på Herre.

– Jeg har ikke fått så mange nye kunder, jeg har mine faste kunder. Men jeg merker at de nå kommer innom oftere for å kjøpe noe eller bare komme innom for å trene på miljøtrening, for eksempel, sier Maria.

Maria kombinerer klinikken med annen jobb, og har derfor varierende åpningstider.

– Jeg har åpent to dager i uka. Åpningstidene er ganske varierende, og blir lagt ut hver helg før ny uke på nettsiden min, opplyser hun.

Yrket til Maria er litt utenom det vanlige.

– Yrket mitt innebærer alt mulig fra å rehabilitere de minste chihuahuaene til de største hjortehundene. Jeg har i tillegg valgt å spe på så jeg ikke bare er idrettsmassør og hundefysioterapeut. Jeg driver også med styrketrening og holder styrketreningskurs, i tillegg til flere forskjellige foredrag. Det er veldig variert, sier hun.

Utstilling

Blant de som tok turen innom det nye lokalet til Maria mandag formiddag, var ekteparet Berit Holmberg og Karl Paul Nesset og hunden Sako.

– Sako løfter ikke beina diagonalt samtidig slik hunder skal i trav, så han blir vaggende fordi han løfter begge beina på samme side samtidig. Derfor setter jeg opp kavaletti og gjerne med ulik høyde for å variere, da han fort kjeder seg. Da må han løfte beina høyere og på den måten gå fra passgang til trav, sier hun.

Sako er en to år gammel utstillingshund. Holmberg og Nesset jobber nå mot storsert, som er nest høyeste premiering.

– Vi har vært hos Kolstø to ganger allerede. Sako vagger når han går, og vi ønsker å få opp tempoet hans, for han trenger det, sier Holmberg.

(Saken fortsetter under videoen)

Styrketrening

Når Kolstø trener Sako, er utgangspunktet hennes helt annerledes enn hunden hun trente før.

– Jeg må hele tiden ta utgangspunkt hos hver enkelt hund. Sako er en utstillingshund så han kan jeg ikke be sitte for eksempel, mens det pleier jeg å gjøre med de andre. I tillegg er Sako litt skeptisk og trenger litt mer tid til å bli kjent med meg, forklarer hun.

– Sako løfter bakbeina samtidig så han blir vaggende. Derfor setter jeg opp kjegler med ulik høyde på hver side. Da må han løfte den ene foten høyere enn den andre. Dette skal han gjerne gjøre mens han traver og ikke mens han går passgang, sier hun.

(Saken fortsetter under videoen)

– Endelig

Kolstø opplever at mange kommer inn med hundene sine når det allerede er for seint. Dette er noen av tegnene Kolstø ber hundeeiere se etter.

– Kom gjerne for en sjekk hvis de har hatt noe form for atferdsendring. For eksempel hvis hunden begynner å vegre seg for ting den vanligvis gjør, som å hoppe opp og ned av sofaen, inn og ut av bilen eller hvis den piper når du tar på den. Da burde det ringe en liten bjelle om dette skjer gang på gang, opplyser Kolstø.

– Nå har jeg endelig en egen plass. Det er veldig gøy, sier Maria del Carmen Omenås Kolstø.