Forskningsinstituttet Norsar på Kjeller opplyser at skjelvets episenter ble registrert i Lillomarka, like vest for Gjelleråsen i den sørlige delen av Nordmarka klokka 02.07.

Norsar anslår at skjelvet hadde en styrke på 2,5 på Richters skala, og antyder dybden på skjelvet til rundt 15 kilometer – men presiserer at dette er usikkert.

Føltes på store deler av Romerike

– Vi fikk en lang rekke hendelser som følge av skjelvet, som åpenbart ble følt og hørt av mange, opplyser seismolog Bettina Goertz-Allmann i Norsar til Romerikes Blad søndag morgen.

– Det var rimelig surrealistisk å sitte i 50-årslaget til Samantha Fox 

Skjelvet er rapportert følt av mange i Oslo, på Romerike og så langt nord som Hønefoss, skriver Norsar på sin nettside.

En rekke tipsere ringte også Romerikes Blad i etterkant av skjelvet.

– Folk har hørt smell og risting som har vart i rundt 10-15 sekunder fra både Rælingen, Fet, Lillestrøm, Kjeller, Skedsmokorset og Skytta, opplyser frontsjef Rune Bernhus i RB.

En av tipserne er Madeleine Martinsen, som merket rystelsene på Jessheim.

Det samme gjorde Mikkel Steen i Feiring.

– Det klirra litt i glassene på kjøkkenet, forteller han.

Også Roger Karlsen i Lier i Buskerud forteller at han merket skjelvet.

– Ikke uvanlig

Også politiet fikk en rekke meldinger knyttet til skjelvet like etter klokka to i natt, forteller operasjonsleder Alexander Østerhaug i Øst politidistrikt Romerike.

Jan Tore (53) gikk fra piller til sprit. I fjor tjente han 25 millioner 

– Det ringte iallfall en seks-sju stykker hadde våknet av at det brølte og rista. En kar fra Lørenskog fortalte at alle glassene i kjøkkenskapet hadde falt i gulvet, sier Østerhaug.

Bettina Goertz-Allmann i Norsar sier jordskjelv i dette området ikke er uvanlig.

– Vi registrerer mindre, umerkelige skjelv med jevne mellomrom, men dette skjelvet var litt større og ble derfor mer merkbart. Det var likevel et helt ufarlig og udramatisk skjelv, sier hun.

Fakta

  • Et jordskjelv defineres som et plutselig brudd i jorden som er av naturlig opprinnelse
  • Et jordskjelv defineres som et plutselig brudd i jorden som er av naturlig opprinnelse.
  • Jordskjelvet forårsaker rystelser som forplanter seg utover gjennom bølger som varierer i styrke fra umerkelige til svært kraftige rystelser, der de sterkeste rystelsene kan gjøre stor skade på bygninger og infrastruktur.

Kilde: Norsar