– Vi har hatt et samarbeid i flere år. Før var vi på biblioteket i Porsgrunn, men for et par år siden fikk vi mulighet til å stille ut her. Det har vært veldig fint for oss, sier Svanhild Olsen fra Telerosa.

Åpnet torsdag

Telerosa er en rosemalingsklubb som ble etablert i 1975. Bak klubben står 12 driftige damer som kommer sammen hver 14. dag for å male og ha det hyggelig sammen. Torsdag åpnet de utstillingen på Brotorvet, som inneholder produkter laget av klubben, samt lokale kunstnere som driver med alt fra glassverk, stikking, hekling og smykker.

Flere benytter anledningen til å kjøpe julegaver og butikken kan minne om et lite julemarked med forskjellige lokale utstillere.

– Dette er en fin måte å få vist oss fram. Her treffer vi helt andre kundegrupper enn dem som til vanlig reiser på utstillinger, sier Olsen.

I 50 år

Hun har drevet med rosemaling i over 50 år, og fascinasjonen for det tradisjonsrike håndverket har bare blitt større gjennom årene.

– Det handler om tradisjoner. Vi som driver med det her er en utdøende rase, ler hun.

Likevel er hun ikke bekymret over rosemalingens framtid, ettersom stadig flere virker å få øynene opp for kunstformen som har røtter helt tilbake på 1600-tallet.

– Flere av oss har barnebarn som har tatt opp rosemaling. Det går litt i bølgedaler, som med alt annet. Det sorte, grå og hvite er på vei ut. Folk vil ha farger og furumøbler igjen. Det er en evig runddans, smiler hun.

Gjengen skal stille ut sine produkter fram til jul, og er spent på responsen.

– Åpningsdagen var bra, men det blir spennende å se. Vi er spent på hvordan det blir i år med tanke på tiden vi lever i, sier hun.

En vinn-vinn situasjon

Senterleder Bjørn Gunnar Standal Darre forteller at det er viktig for dem å fylle opp tomme lokaler på senteret, spesielt inn mot julehandelen. Derfor setter de ekstra stor pris på samarbeidspartnere som Telerosa.

– Vi har samarbeida med dem i flere år, og syns det er veldig hyggelig at de vil være hos oss. I bransjen vår er det stadig utskiftninger og noen lokaler som står tomme. Da er det fint å kunne fylle dem opp, sier han.

Før jul lover han et senter uten gitter og stengte lokaler. Alle lokaler skal være fylt opp med noe, om det er utstillinger eller faktiske pop up-butikker som Telerosa. Denne helga kommer det blant annet inn en aktør som vil selge sukkerspinn fram mot jul. I de gamle lokalene til fotobutikken ved siden av Vinmonopolet, i andre etasje, dukker pepperkakebyen og prosjektet til Krogsveen opp om kort tid. Også Omvendt Julenisse har sikret seg et lite lokale, hvor folk kan levere julegaver til vanskeligstilte.

– Det er helt fantastisk å kunne fylle opp lokalene våre med noe meningsfylt. Det er viktig for oss. I år er alt fylt opp, hos oss vil man ikke se et eneste gitter i hele desember, sier han.