Han ruller ut den svarte barkduken i skyggen av en vintergrønn hekk, og viser hvor raskt og enkelt forberedelsene i barkbedet gjøres før vinteren.

– Det er lurt å gjøre jobben nå, da tar du vare på blomstene samtidig som ugresset ikke får etablert seg. Og så har du alt klart når våren kommer, sier han og roter barken på plass rundt de blå hortensiabuskene.

Punktgjødsling

Han forteller at barken gir et organisk lag som isolerer mot frost og beskytter plantene mot både frostskader og død. Dessuten holder barken på fuktigheten i bedet og hemmer ugresset.

(Saken fortsetter under bildet).

Bark kan brukes i alle type bed og passer særlig godt for surjordplanter. Gartneren anbefaler toppbark i store bed, fordi prydbarken, som er i mindre og finere biter, komposteres raskere.

Under nedbrytningen tar barken opp næring fra jorda. Det er derfor viktig at du i bed uten surjordvekster bruker langtidsvirkende punktgjødsling, slik at plantene får nok næring.

– Det er særlig vintergrønt, roser, prydbusker og stauder som i disse dager bør få et lag med bark eller god kompostert jord over seg, eller begge deler. Jeg anbefaler jord med kugjødsel godt rundt plantestenglene, og noen centimeter med ny bark i bedene, sier Glenn Morten.

Med slik punktgjødsling har plantene en god næringsmatpakke når våren kommer og spiringen starter

(Saken fortsetter under bildet).

100 prosent naturlig

Barken inntar stadig flere norske hager og er løsningen på en enklere og miljøvennlig vei til drømmehagen, med ryddige parkmessige bed og ikke minst mindre jobb, sier gartneren.

Han understreker at i tillegg til å være dekorativt, reduserer barken behovet for både plantevernmidler og bruk av vann.

Vestfold-bedriften Nordic Garden, som i fjor leverte 40.000 tonn bark i forskjellige kvaliteter, har tro på at miljøaspektet rundt bruken av kortreist bark vil bli verdsatt og prioritert i økende grad fremover.

(Saken fortsetter under bildet).

– Barken som rives og siktes om til hagebark er 100 prosent naturlig. Det er et organisk materiale med fantastiske egenskaper som ikke trenger tilsetningsstoffer for å endre på kvaliteten, sier administrerende direktør Nordic Garden, Andrea Log.

Allsidig bruk

Hagebarken vi kjøper på hagesentrene er avfall fra barking av furu eller gran på norske sagbruk.

I produksjonsanlegget til Nordic Garden i Lardal rives råbarken opp i hovedsakelig to størrelser. Toppbark som er den groveste typen på 10–40 millimeter brukes på større områder og i bed, mens prydbark som er 1–15 millimeter bør benyttes i mindre bed og krukker.

Salgsmedarbeider Kristina Nilsen hos Hageland Nøtterøy bekrefter at bark er mye brukt rundt omkring i Vestfoldhagene og at det selger godt hele året. 

– Det er jo delte meninger om bark, men mange synes at det gjør hagearbeidet lettere ved at vedlikehold og vanning av bedene reduseres og at det ser svært ryddig ut gjennom hele sesongen, sier hun.

Hun mener at barken blir brukt mer allsidig nå enn tidligere.

– Før var det mer vanlig å bruke det i store skråninger med vintergrønne busker, men nå bruker vi det for å holde det ryddig og pent i vanlige bed og krukker også, sier hun.

Glenn Morten Martiniussen forteller at barken egner seg godt på flere områder i hagen. Både praktisk og dekorativt.

– Nordmenns interesse for hagehold har økt betydelig de senere årene. Kortreist og egenprodusert mat er en stor trend og bark hjelper også her til som et ryddig underlag mellom pallekarmene. Bark kan benyttes overalt og hjelper mange fram til lekre resultater, både i hagen og på balkongen, sier han.