Følg PD på Facebook

Vi befinner oss utenfor det gamle Sjøfartsmuseet. Røyken siver sakte over bakken. En Overland Whippet stopper foran publikum, som sitter framoverlent i amfiet. Ut kommer fire tvilsomme karer bevæpnet med klubber. De er «lettere», hatet og fryktet. To minutter senere har de ranet til seg brennevinet til to hardtarbeidende smuglere.

Onsdag var det premiere på Grenland Friteaters storsatsing, «Smuglere VSOP». Basert på Arthur Omres hardkokte debutroman fra 1935. Vi skriver 1920-tallet. Det er forbudstid, og spritsmugling betyr lettjente penger. Fristende for den som sliter med å få endene til og møtes. Spesielt for «Anton Juel» (Lars Vik), som skylder penger over hele byen. Etter å ha flyktet fra kreditorene, bestemmer vår mann seg for å sette sammen et lite smuglerlag. Med seg har han sin beste venn, «Hugo Larsen» (Joakim Dan Jørgensen) og venninnene «Jenny» (Anne-Sophie Erichsen) og «Elsa» (Kjersti Posti Høgli). Sammen tjener de seg rike på den ulovlige geskjeften. Men politiet og banden til «Karl Rudd» (Anders Høgli) skaper trøbbel for firkløveret. Noe som til slutt kulminerer i «Chicago-tilstander» med nevekamp, skuddløsninger og arrestasjoner. Sterkt inspirert av det virkelige «Smuglerslaget» på Bygdøy.

Det som slår en når en ser «Smuglere VSOP» er: «Hvor er kameraene, og regissøren som roper action?». For dette er en teaterforestilling som inneholder alt det en god filmopplevelse skal by på. Kriminalitet, spenning, sjalusi, humor og kjærlighet. Det er skuespillerne som bærer fortellingen. Men scenografien og kostymene bidrar sterkt til opplevelsen. Dette sitter som spikret, ned til minste detalj. Enten det er etikettene på ølflaskene. Haglgeværet og Thompson-maskinpistolen. Avisguttene som selger Dagbladet i fullformat. Eller de tidsriktige bilene og båtene. Flaks at det fortsatt er noen som eier en Chevrolet lastebil fra 1929.

Sjøfartsmuseet fungere som et perfekt bakteppe. Her utnytter produksjonen brygger og båthus til det fulle. Musikken spiller også en viktig rolle. De fleste kan vel forestilt seg hvor kjedelig selv den grusomste skrekkfilm ville blitt dersom lyden forsvant. Det gjelder også for «Smuglere VSOP». Guttorm Guttormsen har komponert den uhyggelige bakgrunnsmusikken. Han stiller også med eget smuglerband, bestående av Leif Winther og Anette Röde.

Et stikkord i «Smuglere VSOP» er publikumskontakten. Vik retter stadig oppmerksomheten sin mot publikum. En fortellerteknikk som bidrar til å løfte «filmopplevelsen» enda høyere. Slik blir vi vitne til «Anton Juels» indre liv – tanker og bekymringer. Hvordan smuglervirksomheten påvirker han som menneske. Omres moralske dilemmaer gjør dermed fortellingen enda mer virkelighetsnær.

«Smuglere VSOP» marker som kjent PITs 20-årsjubileum. 1995 var året teateret hadde urpremiere på både «Smugler»-stykket og teaterfestivalen. Friteateret tviholder fortsatt på vandreteater-tradisjonen. Som Lars Vik har formulert det, er «Smuglere» «alle våre uteforestillingers mor». 2015-versjonen er derfor intet unntak. På veien fra scene til scene, får vi bevege seg i korridorene rundt handlingen. I et smug passerer vi blant annet gangstere som slapper av med en sigarett, og flørtende damer som vil ha oss med på fest. Politikonstablene (Leif Arild Sanden og Tobias Vik) tar jobben med å lose publikum fra scene til scene. Duoen går aldri ut av karakter, og gjør losejobben til et humoristisk bidrag. De totalt 30 amatørene og profesjonelle skuespillerne fortjener skryt. Statistene gjør en formidabel jobb for å gi liv til det livlige karaktergalleriet.

Det eneste som er å utsette på «Smuglere VSOP» er at den føles en smule amputert. 1,5 time er passelig lengde i teatersammenheng. Men har man lest boka føler man at stykket burde vart lenger. En kjent problemstilling når bøker tolkes i andre medium. Tiden «Juel» tilbringer i fengsel, og flukt, er savn. Men savnet understreker bare hvilket potensial «Smuglere» har.