Økningen er på 23,4 prosent sammenlignet med perioden fra fjerde kvartal 2015 til og med tredje kvartal 2016, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Sammenlignet med andre kvartal i år gikk grensehandelen imidlertid noe ned i tredje kvartal, fra 3,98 milliarder kroner til 3,62 milliarder kroner.

 Sammenlignet med tredje kvartal i fjor er imidlertid økningen kraftig, fra 2,79 milliarder kroner til 3,62 milliarder kroner.

LES OGSÅ: Denne shoppingen øker

– Alarmerende

Tallene bekymrer næringslivets hovedorganisasjon Virke, som er landets nest største.

– Nå er virkelig grensen nådd, bokstavelig talt! Vi kan ikke sitte passivt og se på at det eksporteres tusenvis av arbeidsplasser og milliarder i skatte- og avgiftskroner til Sverige, sier Harald Andersen, direktør for Virke Handel.

Han mener den kraftige økningen i grensehandelen er alarmerende.

– Dette er allerede før regjeringen har satt i kraft avgiftsøkninger på opp mot 83 prosent. Vi regner med å se en ytterligere økning i grensehandelen når de planlagte avgiftsendringene har trådd i kraft, men det ser ikke ut til at regjeringen engang vil erkjenne problemet, sier en opprørt Andersen.

LES OGSÅ: Raser mot økt sjokoladeavgift: Frykter at halvparten av de ansatte må sies opp

– Rammer bredt

Han peker på at det ikke bare er norsk handelsnæring som rammes, men at grensehandelen også har virkninger utover den rene handelsvirksomheten.

– At stadig større deler av handelen skjer på den andre siden av landegrensen, går også ut over norske bønder, fiskere og næringsmiddelindustrien, sier Andersen.

Antall dagsturer over grensen de siste tolv månedene har økt fra 7.367 fra forrige tolvmånedersperiode til 8.415 til siste tolvmånedersperiode, melder SSB.

(NTB)