Tone Cecilie (29) fødte alene hjemme på soverommet - De andre barna sov på naborommet

Haugesund  191017
Tone Cecilie Avali fødte sønnen Liam hjemme alene på Åkra

Foto: Harald Nordbakken

Haugesund 191017 Tone Cecilie Avali fødte sønnen Liam hjemme alene på Åkra Foto: Harald Nordbakken

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det gikk kun fem minutter fra fødselen var i gang til hennes nyfødte sønn lå i armene. Verken ambulansen eller familien rakk frem i tide.

DEL

– Alt gikk så fort at jeg knapt fikk tid til å tenke over hva som faktisk skjedde, forklarer Tone Cecilie Avali til Haugesunds Avis

Det var kun noen dager igjen til termindato, og utpå kvelden mandag følte 29-åringen at noe var på gang. 

– Jeg hadde meldingskontakt med mamma hele tiden, og sa til henne at jeg følte noe kom til å skje i løpet av natten eller neste morgen, forklarer hun.

Allerede kl. 21.50 samme kvelden gikk vannet, og Tone Cecilie klarte akkurat å gi en enkel beskjed om at fødselen var startet.

Hun beskriver opplevelsen som noe av det mest intense hun har vært med på noen gang.

– Selve fødselen tok drøye fem minutter, sier hun.

Ekstrem opplevelse

Mor Astri Marie Hansen bor kun tre minutter i fra datteren og forteller til Haugesunds Avis at hun satt på vakt og var klar til å hjelpe med en gang noe var på gang.

– Da vi fikk meldingen fra Tone Cecilie, kastet vi oss i bilen, og ringte til ambulansen underveis. På veien får vi beskjeden om at barnebarnet vårt allerede var født, sier hun.

Tone Cecilie forklarer at det var en absurd følelse da hun lå inne på sitt eget soverom i Åkrehamn med sin nyfødte sønn i armene, pakket inn i et håndkle og teppe.

– To av mine tre andre barn lå i rommet ved siden av mens det hele pågikk. Jeg var vel i en slags tåke-tilstand. Både redd og kry på samme tid. Helt sprøtt, legger hun til.

Både ambulansepersonellet med lege, mamma og stefaren min var på plass bare noen minutter etterpå, forteller Tone Cecilie.

Holdt hodet kaldt

– Samtlige var helt rystet. Det var første gang legen hadde klippet av en navlestreng hjemme på den måten. Og mamma var vel mer eller mindre hysterisk, ler hun.

Det bekrefter også mor, Astri Marie, som beskriver hele opplevelsen som sjokkartet.

– Jeg klarer ikke huske hva som gikk gjennom hodet mitt akkurat da. Men jeg tror faktisk Tone Cecilie var kvikkere enn meg på et tidspunkt der.

Som mor og mormor er jeg utrolig imponert over hva datteren min har gjennomført.

– Hun er vanvittig tøff som har klart å holde hodet kaldt på den måten. I tillegg er det jo ekstra stas at barnebarnet mitt er født på Karmøy, sier hun stolt.

Barnefaren selv var på jobb da det hele skjedde, og skjønte ikke hvorfor ingen svarte han på telefonen.

– Han ble hentet på vei til sykehuset, mens vi ble igjen for å passe de andre barna, forteller mormoren.

Ikke normalt

Seksjonsleder for føde og barsel på Haugesund sjukehus Sidsel Petrine Vetås kan fortelle at uplanlagte fødsler ikke er vanlig hos dem.

– I 2015 var det kun en uplanlagt hjemmefødsel, i 2016 var det ingen, og hittil i år har det vært to uplanlagte hjemmefødsler. Det er altså ikke noe som skjer ofte, sier hun.

Når Haugesunds Avis møter den nybakte moren på Haugesund sjukehus torsdag morgen, er hun allerede på beina. Naturligvis preget, men klar for å dra hjem igjen.

– Sønnen vår Liam er i dag 2.700 gram og 50 centimeter lang, og alt står bra til med begge to. Det er vi veldig takknemlig for, for dette kunne jo gått mye verre, sier hun.

Tone Cecilie Avali forteller at familien har valgt å oppkalle Liam etter hans farmor Laila, som døde i februar av kreft i bukspyttkjertelen.

– Hun var en utrolig flott dame, legger hun til.

Landet Rundt skal speile de beste artiklene fra de 70 andre Amedia-avisene. Vi publiserer to-tre av disse hver dag for å gi våre lesere et innblikk i nyheter, hendelser og kuriøse saker fra Landet Rundt.

Artikkeltags