– Det er nok ikke alle som skjønner hvor stort dette er, sier Bård Kristiansen fra Bamble.

 Vi kjenner ham fra Bårds Eiendom og Joker i Brevik. Han er også selv musiker.

– Først får vi høre Norges beste band innen progrock, Pagans Mind, og etterpå får vi servert verdens beste progrockband, Dream Theater. Dette er stort, sier Bård Kristiansen.

PDs medarbeider var på sin første progrockkonsert noensinne og åpnet sitt sinn for å ta mot en helt ny opplevelse. Man merker det med en gang, at stemningen er annerledes og  også publikummet er annerledes. Her er ikke CC Cowboys-publikummet eller Postgirobygget-publikummet.

Miljøet er røffere, svartere, heftigere, inderligere. Det er masse følelser. Mye lidenskap. Men menneskene er like pene, like varme, like blide - når du kommer innpå dem og snakker med dem. Maskulint miljø. Damene er klart i mindretall denne kvelden.

Det er rigget til to scener og to lydtelt. Høyttalerne  er flere enn da Sven Bertil Taube og Göran Fristorp opptrådte på hagescenen forrige torsdag, for å si det sånn.

Pagans Mind startet klokka 19.30 på Hagescenen. Umiddelbart eksploderer publikum og trykker seg mot scenen. Hendene i været. Kroppen i bevegelse etter den suggererende musikken. Stemningen er satt. Her gjelder det å bare gi seg ende over og lytte etter og oppfatte at det faktisk er noe melodiøst i den heftige, høye musikken.

Bandet består av vokalist Nils K. Rue, gitarist Jørn Viggo Lofstad, bassist Steinar Krokmo, Stian Kristoffersen på slagverk og Ronny Tegner på keyboard. Bandmedlemmene er fra Porsgrunn og Bamble blant annet. Bandet er karakterisert som blant de store i sin genre i Europa og USA.

Klokka 21 entrer Dream Theater den store hovedscenen til ellevill jubel. Hendene i været i rytmiske bevegelser.  Publikum står tett i tett, trykker deg framover mot scenen. Det går bra. De fremste får både puste og synge. Svært mange kan tekstene og synger med.

Dream Theater er regnet som verdens beste progrockband, og deres dyktighet på instrumentene fremheves i alle omtaler. Dette er et meget prisvinnende band og hylles over hele verden av sine fans.

Vokalisten James LaBrie er energisk og i stadig bevegelse på scenen. Mike Mangini på perkusjon og et enormt trommesett driver energien opp enda et hakk. John Myung på bass, John Petrucci på gitarer og Jordan Rudess på keyboard og gitar. Sistnevnte er forøvrig den eneste av musikerne som smiler underveis i konserten som varer i halvannen time, til klokka 22.30.

– Musikerne gir av sjela si, dette er alldeles nydelig, sier en moden publikummer som har dyrket progrock i 40 år.

Inne på konsertområdet måler PD 100 decibel med sin app på mobilen, det er kun en uøytidelig måling. Utenfor konsertområdet skal den regelsatte lydgrensen være 75 decibel. Et profesjonelt firma utfører lydmålinger på målestasjoner.

Lydrapportene vil bli levert til Miljørettet helsevern når konsertsesongen er slutt.

Svært mange av konsertgjengerne kom langveisfra, og de kjørte bil. Politiet har ingen hendelser å rapportere om fra en heftig kveld i Langesund. Tenk så bra.

Her kan du se bildeserien på 95 bilder fra konsertkvelden med Dream Theatre.